ISTIČE NAM VREME, PRIBLIŽAVAMO SE TAČKI SA KOJE NEMA POVRATKA! Alarmanto UPOZORENJE naučnika,ovo se dešava PRVI PUT
Globalno zagrevanje, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

BITNO!

ISTIČE NAM VREME, PRIBLIŽAVAMO SE TAČKI SA KOJE NEMA POVRATKA! Alarmanto UPOZORENJE naučnika,ovo se dešava PRVI PUT

Temperature mora takođe su premašile rekorde za april i maJ

Objavljeno:

Cilj ograničavanja dugoročnog globalnog zagrevanja na 1.5 stepeni Celzijusa postaje sve nedostižniji, upozoravaju stručnjaci za klimu, jer zemlje ne uspijevaju da oderede ambicioznije ciljeve uprkos višemesečnim rekordnim vrućinama na kopnu i moru.

Dok su izaslanici u Bonu početkom juna pripremali godišnji skup o klimi u novembru, prosečna globalna temperatura površinskog vazduha bila je nekoliko dana viša od 1.5 stepeni u odnosu prema predindustrijskim nivoa, objavio je evropski program za klimatske promene "Copernicus".

Premda su prosečne temperature i pre premašivale prag od 1.5 stepeni, ovo je prvi put da se to dogodilo tokom leta na severnoj hemisferi koje počinje 1. juna. Temperature mora takođe su premašile rekorde za april i maj.

"Ističe nam vreme"

"Ističe nam vreme jer je za promene potrebno vreme", upozorila je klimatologinja Sara Perkins-Kirkpatrik sa australijskog Univerziteta Novog Južnog Vejlsa. Uoči sastanka izaslanika Kine i SAD-a, najvećih svetskih zagađivača atmosfere, sledeći mesec, temperature u Pekingu premašile su junske rekorde, a SAD su pogodili ekstremni termički talasi.

Delovi Severne Amerike bili su ovaj mjesec oko 10 stepeni Celzijusa topliji od sezonskog proseka, a dim od šumskih požara prekrio je Kanadu i istočnu obalu SAD-a.

Njujork
Njujorkfoto: EPA/JUSTIN LANE

U Indiji, jednoj od regija koja je najviše osetljiva na klimatske promene, porastao je broj umrlih zbog dugotrajnih visokih temperatura, a ekstremna vrućina pogodila je i Španiju, Iran i Vijetnam pa se strahuje da bi prošlogodišnje smrtonosno leto moglo postati uobičajeno.

Svetska meteorološka organizacija prognozirala je u maju da postoje 66-postotni izgledi da će do 2027. prosečna godišnja temperatura biti viša od praga od 1.5 stepni Celzijusa, koji je dogovoren u Parizu 2015., barem jednu celu godinu. Visoke temperature vladaju i na kopnu i na moru, a zagrevanje se intenziviralo zbog El Ninja i drugih faktora.

Rekordne temperature mora

Prosečne globalne temperature površine mora iznosile su pred kraj marta 21 stepen i ostale su rekordne za to doba godine celi april i maj. Australijska meteorološka služba upozorila je da bi temperature Pacifika i Indijskog oceana mogle biti tri stepena više od uobičajenih za novembar.

Važan faktor je globalno zagrevanje, objasnio je profesor fizike klime Pirs Forster sa Univerziteta u Lidsu, ali El Ninjo, smanjenje količine saharske prašine koju vetar raznosi preko okeana i korišćenje brodskih goriva sa manje sumpora takođe tome doprinose. "Sve u svemu, okeani su pogođeni četvorostrukim udarom", rekao je. "To je nagoveštaj onoga što dolazi."

Toplija mora mogla bi značiti i manje vetra i kiše što će stvoriti začarani krug koji će uzrokovati još više zagrevanja, rekla je Analisa Bralo, klimatologija Tehnološkog instituta iz američke savezne države Džordžije.

Poplave, Klimatske promene, Globalno zagrevanje
foto: Profimedia

Premda su ovogodišnje visoke temperature mora izazvane "savršenom kombinacijom" okolnosti, ekološke posledice mogle bi potrajati, rekla je.

"Okean će jako sporo reagovati jer polako akumulira toplinu, ali je i jako dugo zadržava."

Bonus video:

07:42

GLOBALNO ZAGREVANJE NE POSTOJI?!

(Espreso/ Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.