SMRTONOSNI TALAS HARA EVROPOM, GORI I U REGIONU: Evropu zaposeo KERBER i najavljuje se JOŠ TEŽE VREME
Leto, Foto: Emilija Jovanović

vreme

SMRTONOSNI TALAS HARA EVROPOM, GORI I U REGIONU: Evropu zaposeo KERBER i najavljuje se JOŠ TEŽE VREME

Crveni meteo alarm izdat je za 16 gradova širom Italije, dok se ekstremno visoke temperature šire jugom Evrope

Objavljeno:

Alarm, koji upozorava na rizike i po zdrave ljude, važiće narednih dana za neke od glavnih turističkih destinacija, među kojima su Rim, Firenca i Bolonja.

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da Italija, Španija, Francuska i Nemačka mogu da prođu kroz ekstremne vremenske uslove.

ESA nadgleda temperature na kopnu i moru putem satelita.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

Najviša temperatura ikad zabeležena u Evropi bila je 48,8 stepeni, izmerena na Siciliji u avgustu 2021. godine, a prognostičari kažu da bi slične temperature mogle da se dostignu, čak i prestignu, narednih dana.

Italijanska vlada je savetovala građane koji se nalaze u crvenim zonama da danas izbegavaju izlaganje suncu u periodu između 11 i 18 časova i da se posebno pobrinu za starije ili osobe slabijeg zdravlja.

Italijanski meteorolozi su upozorili da bi sledeće nedelje u toplotnom talasu nazvanom po Haronu, koji je, prema grčkoj mitologiji prevozio na onaj svet preko (reke) Aheron, temperature mogle da premaše 40 stepeni Celzijusa.

Vreli talas u Evropi

Potencijalno rekordno visoke temperature očekuju se u Evropi i naredne nedelje kako se predviđa vrhunac smrtonosnog toplotnog talasa Kerber.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas, Engleska
foto: Profimedia

U Grčkoj su prethodnih dana zabeležene temperature od 40 stepeni, a Akropolj, jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija, u petak je bio zatvoren zbog velike vrućine.

Postoji, takođe, zabrinutost da bi moglo da dođe do šumskih požara, posebno u oblastima gde duvaju jaki vetrovi.

I Španija je suočena sa drugim ovoletnim toplotnim talasom. Ranije ove nedelje temperature u Andaluziji su bile oko 44 stepena, zbog čega je izdato "crveno" upozorenje za region. U Madridu je zabeleženo 39, a na Majorci 35 stepeni.

Visoke temperature pogodile su i centralne delove Evrope, a Nemačka i Poljska su najviše pogođene.

Češka meteorološka služba izdala je upozorenje da bi tokom vikenda temperature mogle da idu i iznad 38 stepeni.

U Hrvatskoj se iduće sedmice očekuje izuzetno toplo vrijeme a temperatura će biti blizu 40 stepeni Celzijusovih, u Dalmatinskoj zagori možda i koji stepen više.

Direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek rekla je za HRTda će se temperatura u Hrvatskoj sigurno približiti ranijim rekordima.

Govoreći o velikim vrućinama i u državama koje nisu baš poznate po visokoj temperaturi, direktor Hidrometeorološkog zavoda kaže da su južna Evropa i Sredozemlje izloženi izuzetno toplom vazduhu sa sjevera Afrike.

- Taj vazduh prolazi kroz Sredozemlje, skuplja vlagu i nad evropskim kopnom, pogotovo nad dizanjem tog vazduha nad Alpama, dolazi do ovakvih konvektivnih oluja i velikih vrućina. Svedoci smo da pogotovo Španija, Italija, Grčka ovih dana upozoravaju svoje stanovništvo na temperaturu od 40 stepeni Celzijusovih, pa i više - ističe ona.

Leto, More, Kralj
foto: Facebook/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

U Crnoj Gori sutra 40 stepeni

U Crnoj Gori će za vikend na snazi biti narandžasti meteo-alarm zbog visoke temperature, saopštio je Hidrometeorološki zavod u Podgorici.

Danas je u Crnoj Gori sunčano i veoma toplo, a takvo vreme se predviđa i sutra. Jutarnja temperatura vazduha biće od 15 do 25, najviša dnevna od 30 do 40 stepeni.

Povećan mortalitet zbog vrućina

U drugom kvartalu 2023. godine u Holandiji je umrlo više od 39.000 ljudi, što je 1.900 ili pet odsto više od proseka za taj period.

Tokom tri nedelje juna došlo je do povećanog mortaliteta među osobama koje se nalaze na dugotrajnoj nezi i starijim građanima, preneo je NL tajms.

To se poklopilo sa toplotnim talasom u zemlji, objavio je Statistički zavod Holandije (CBS).

Jun 2023. je bio najtopliji jun otkako su počela merenja temperature u Holandiji 1901. godine, a temperature su bile preko tri stepena više od uobičajenih.

01:11

EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.