BAJDEN ODOBRIO SLANJE KASETNE MUNICIJE: Ipak stiže u Ukrajinu!
Džo Bajden, Foto: PrintScreen/ Twitter/ AZgeopolitics

SAOPŠTENO

BAJDEN ODOBRIO SLANJE KASETNE MUNICIJE: Ipak stiže u Ukrajinu!

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost, saopštio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

On je rekao da je to bila "teška" odluka i da je predsednik na kraju doneo odluku "u konsultaciji sa saveznicima i partnerima i u konsultaciji sa članovima Kongresa", prenosi Gardijan.

Saliven je dodao da je to što Rusija koristi kasetnu municiju u sukobu, ''potpuno neprihvatljivo po više tačaka'' i dodao da Rusija koristi takvu municiju za napad na suverenu zemlju i civilne ciljeve, i na taj način krši međunarodno pravo.

''Što je najvažnije, postoji velika razlika između municije koju koristi Rusija i one koju bi SAD obezbedile Kijevu'', rekao je on. Saliven je istakao da je Rusija već upotrebila desetine miliona ovog oružja širom ukrajinske teritorije.

''Moramo da se zapitamo, da li je ukrajinska upotreba kasetne municije na toj istoj zemlji zapravo toliki dodatak civilnoj šteti, s obzirom da će to područje bez obzira na to morati da se deminira?'', rekao je Saliven.

Kasetno oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.