AMERIKA ĆE ODOBRITI SLANJE OPASNE MUNICIJE UKRAJINI? Može da SEJE SMRT i decenijama nakon KORIŠĆENJA
Džo Bajden, Foto: Printscreen/youtube, Profimedia

KONTROVERZNO!

AMERIKA ĆE ODOBRITI SLANJE OPASNE MUNICIJE UKRAJINI? Može da SEJE SMRT i decenijama nakon KORIŠĆENJA

Više od 120 zemalja pridružilo se konvenciji koja zabranjuje njihovu upotrebu kao nehumanu i neselektivnu i to velikim delom zbog visokih stopa neuspeha odnosno jer su okolina i civili zasuti neeksplodiranom podmunicijom decenijama nakon završetka sukoba

Objavljeno: 11:09h

U vodećim američkim medijima se pojavila vest da bi Bajdenova administracija mogla da pošalje kasetnu municiju Ukrajini.

Za sada nema zvanične potvrde, ali kako se piše Vašington post, odluka je doneta.

Debata da li Ukrajina treba da bude snabdevana kontroverznom municijom koju je većina zemalja sveta zabranila trajala je mesecima.

Kasetno oružje inače eksplodira u vazduhu iznad mete oslobađajući desetine do stotine manjih eksplozivnih sredstava na širokom području.

Više od 120 zemalja pridružilo se konvenciji koja zabranjuje njihovu upotrebu kao nehumanu i neselektivnu i to velikim delom zbog visokih stopa neuspeha odnosno jer su okolina i civili zasuti neeksplodiranom podmunicijom decenijama nakon završetka sukoba.

Sjedinjene Američke Države nisu ratifikovale konvenciju. Rusija i Ukrajina takođe.

Artiljerijska granata M864 prvi put je proizvedena 1987. godine i ispaljuje se iz haubica kalibra 155 mm koje su SAD i druge zapadne zemlje već obezbedile Ukrajini. Pentagon je pre više od 20 godina procenio da četiri od 72 podmunicije koju svaka granata nosi ostaje neeksplodirana na području veličine četiri i po fudbalska terena.

Pentagon
Pentagonfoto: Profimedia

Hjuman rajts voč navodi da su SAD koristile kasetnu municiju u svakom većem sukobu posle Korejskog rata, međutim, veruje se da godinama nije proizvedena nova i da se čak 4,7 miliona kasetnih granata koje sadrže više od 500 miliona podmunicije nalazi u vojnim inventarima.

Bonus video:

05:32

AMERIKA SE SPREMALA ZA RAT U UKRAJINI, POVEĆAVALI SU BUDŽET OD 2013. GODINE! Bušatlija: Rusija ima samo 10% vojnog budžeta SAD

(Espreo/ Vašington post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.