ŽIVOT PLEMENA U KOJEM JE OBREZIVANJE DEVOJČICA DO 12 GODINA OBAVEZNO: U suprotnom ih smatraju DIVLJIM ŽIVOTINJAMA
Pleme, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

ŽIVOT PLEMENA U KOJEM JE OBREZIVANJE DEVOJČICA DO 12 GODINA OBAVEZNO: U suprotnom ih smatraju DIVLJIM ŽIVOTINJAMA

Život plemena u kojem je obavezno obrezivanje devojčica će vas ostaviti bez teksta, a prepoznatljivi su po posebnom nakitu

Objavljeno:

Na jugu Etiopije živi vrlo neobično pleme Dasanaš koje broji oko 50.000 stanovnika različitih naroda. Nastanjeno su u dolini reke Omo, a iako su bili nomadi, razvili su poljoprivredu i počeli su pre 50-ak godina da žive na jednom mestu. A za ovu zajednicu se vezuju brojni kurtuloroški fenomeni.

Podeljeno je u osam klanova i svaki klan za sebe smatra da ima neke posebne moći i veruju u stvari koje nisu bliske civilizaciji. Međutim, svima je zajednički jedan obred - devojčice se obrezuju (uklanja im se klitoris) kada požele da postanu prave žene.

Kako se sporvodi ritual obrezivanja?

Veoma mlade prolaze kroz ceo taj proces - već sa 10 do 12 godina. U suprotno, kada odrastu ne mogu da udaju i osnuju porodicu, a njihovi očevi ne mogu da dobiju pozamašnu svotu novca za "prodaju mlade", te neretko utiču na svoju žensku decu da što pre budu obrezane. Jer, sve dok se ne obrežu, pripadnici plemena ih smatraju divljim životinjama ili dečacima.

Ovaj obred radi se u majčinoj kući ili u nekom drugom selu i uvek je nekoliko devojčica u grupi koje se međusobno ne poznaju. Uklanjanje klitorisa obično vrši starija žena kojoj će pomoći devojčicina rodbina. Nekoliko njih je drži, dok joj je kožni remen vezan oko gležnjeva ili između nogu. Ovako mogu da ograniče devojčici kretanje sve dok rane ne zaraste i bol ne popusti.

Po završetku rituala, majka daje ćerki da popije kiselo mleko i daruje joj specijalnu ogrlicu. Od tog momenta devojčici je dozvoljeno da nosi kožnu suknju, koja je simboliše odrasom osobom, te ubrzo stupaju i u brak.

Proslava Dimi

Dimi je najvažnija i najsvečanija ceremonija u žvotu jednog oca ćerke u pelemnu Dasanaš. Njena svrha je da proslavi i blagoslovi njegovu kćer zbog plodnosti i budućeg braka. Kad prođe kroz Dimi, čovek postaje starešina. Zakolje se oko 10 goveda i 30 manjih životinja, a ostale stoke se prodaju za kafu. Muškarci i žene oblače se u ogrtače od životinjskog krzna za gozbu i ples, a čelnici sela blagosiljaju devojčicu.

Specifičan nakit

Mesecima skupljaju predmete koje moderno društvo olako odbacuje, a potom od njih prave nakit. Interesantne i unikatne rukotvorine jednako nose i muškarci i žene. Na njima tako možete videti čepove, stare ručne satove, šnale i brojne druge predmete od plastike i metala.

Zanimljivo je da su ovi predmeti postali toliko važni da podrazumevaju određena pravila. Recimo, muškarci mogu da nose "perike" od čepova tek nakon što se ožene - pre toga im je dopušteno da nose manje ukrase.

(Espreso/Still)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.