HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG, NIŠTA OD "GVOZDENE KUPOLE": Izrael ne da KLJUČNO ORUĐE, plaše se JEDNOG (VIDEO)
Volodimir Zelenski, Foto: EPA / STEPAN FRANKO

DRAMA U NAJAVI?

HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG, NIŠTA OD "GVOZDENE KUPOLE": Izrael ne da KLJUČNO ORUĐE, plaše se JEDNOG (VIDEO)

Iako su američke vlasti finansirale izgradnju "Gvozdene kupole", Izrael ima pravo veto kada je u pitanju korišćenje ovog PVO sistema u drugim zemljama

Objavljeno:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da njegova zemlja neće dozvoliti Americi da Ukrajini pošalje izraelski mobilni sistem protivvazdušne odbrane (PVO) "Gvozdena kupola".

Ovaj PVO sistem, koji su napravile izraelske kompanije namenske industrije uz finansijsku pomoć iz SAD, projektovan je da presreće rakete i artiljeriske projektile ispaljene sa razdaljine od četiri do 70 kilometara.

Netanjahu je u intervjuu za Volstrit džurnal objasnio da Izrael ne može rizikuje da ova tehnologija padne u ruske ruke i da je Moskva potom potencijalno prosledi Iranu.

Iako su američke vlasti finansirale izgradnju "Gvozdene kupole", Izrael ima pravo veto kada je u pitanju korišćenje ovog PVO sistema u drugim zemljama.

PVO 'Gvozdena kupola'
PVO "Gvozdena kupola"foto: Profimedia

- Ukoliko ovaj sistem padne u ruke Irana, u tom slučaju bi milioni Izraelaca ostali bez odbrane i našli se u opasnosti - naveo je Netanjahu.

Izraelski premijer je, komentarišući veze Irana i Rusije, poručio da je to "veoma uznemirujući odnos".

- Mi smo našu zabrinutost u vezi s tim stavili na znanje Rusima - kazao je Netanjahu, koji je odbio da kaže kako je Moskva na to odgovorila.

U ovom intervjuu Netanjahu se dotakao i veza SAD i Izraela, za koje je rekao da su i dalje snažne, uprkos tome što ga američki predsednik Džo Bajden još nije pozvao da poseti Belu kuću.

- Mislim da bi za to možda bilo potrebno neko vreme, ali mislim da bi, naravno, trebalo da očekujem da se sretnem sa predsednikom Bajdenom - zaključio je izraelski premijer.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Espreso prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Espresa moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Bonus video:

08:41

GLAVNO ORUŽJE RATA JE POZNATA SOVJETSKA PUŠKA?! Mlakar: Ukrajina napravila VELIKU STRATEŠKU GREŠKU, vode rat po tik tok sistemu

(Espreso/ Volstrit džurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.