TAJNI ŽIVOT PRIGOŽINA: Bezobrazan luksuz, porodica mu je POSEBNA PRIČA! A tek da vidite KO SU MU ĆERKE!
Jevgenij Prigožin, Foto: Profimedia

RAZOTKRIVENA FAMILIJA

TAJNI ŽIVOT PRIGOŽINA: Bezobrazan luksuz, porodica mu je POSEBNA PRIČA! A tek da vidite KO SU MU ĆERKE!

Poslednjih godina je vrlo malo pažnje posvećeno porodici vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, a ovo je istina o njima

Objavljeno:

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner", u najnovijoj poruci obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i poručio mu da greši što ga optužuje za izdaju. On je kazao da Vagnerovci nemaju plan da se predaju.

- Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži i birokratija. Niko se neće predati na zahtev predsednika... Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima - rekao je Prigožin.

Prigožin je prvi put direktno progovorio protiv Putina i rekao da je on "u dubokoj zabludi".

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: AP

Komentarišući televizijsko obraćanje ruskog predsednika, Prigožin je u audio snimku rekao da je Putin "duboko pogrešio" kada ga je nazvao izdajnikom.

Inače, Vagnerovi borci preuzimaju kontrolu nad svim vojnim objektima u ruskom gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor. Voronjež se nalazi oko 500 kilometara južno od Moskve.

Viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog opisao je akcije Jevgenija Prigožina kao "antiterorističku operaciju" i rekao da "u Rusiji sve tek počinje".

- Razdor između elita je previše očit. Slaganje i pretvaranje da je sve dogovoreno neće uspeti. Neko mora izgubiti: ili Prigožin ili kolektiv koji je protiv njega. U Rusiji sve tek počinje, citirao je Reuters Mihaila Podoliaka.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima "Vagnera" da su "prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce "Vagnera" da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbednost biti zagarantovana.

Prigožinova porodica

Poslednjih godina je vrlo malo pažnje posvećeno porodici vođe Vagnera Jevgenija Prigožina. On i njegova porodica su pod sankcijama EU i SAD, ali ih manje ili više uspešno, ali uporno zaobilaze. Sada je otkrivena velika istina o samom vođi brutalne paravojne formacije, ali i o ostalim članovima njegove porodice.

Kada je 2017. godine Violeta Prigožina iz Sankt Peterburga upisala kurs slikanja, drugim polaznicima verovatno je izgledala kao još jedna penzionerka koja je izabrala hobi u kasnijoj životnoj dobi.

Ipak, samo godinu dana kasnije otvorila je umetničku galeriju, pod nazivom Boje života, na centralnoj aveniji Boljšoj Prospekt. Ubrzo je počela da izlaže svoja dela, organizuje zabave i privlači pažnju domaćih medija, piše u velikoj reportaži Fajnenšl Tajmsa.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

U jednom televizijskom prilogu na državnoj stanici Kanal 1 divili su se transformaciji ove žene u svetsku umetničku senzaciju preko noći.

„Nije htela da sedi besposlena, pa je pronašla ne samo novi hobi, nego i poziv“, istaknuto je u prilogu.

Slučajni posetilac galerije verovatno ne zna da slavna umetnica ima nadaleko poznatog sina: Jevgenija Prigožina, nekadašnjeg prodavca hot-doga koji je postao šef zloglasne privatne vojske, a na globalnoj sceni nametnuo se kao moćni gospodar rata tokom ruske invazije na Ukrajinu, ali i jedan od najozloglašenijih ratnih zločinaca na svetu.

Privatna vojska koju je osnovao sumnjiči se za kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva, silovanja i mučenja, dok je njegovo poslovno carstvo američka vlada označila kao „transnacionalnu kriminalnu organizaciju“.

Sankcije i sudske pobede

Poslednjih je godina neočekivano malo pažnje bilo posvećeno porodici Jevgenija Prigožina. Sve do pre početka invazije na Ukrajinu, Prigožinova deca mogla su se slobodno kretati širom Evropske unije, uživajući u luksuznom životu iako su njihov otac i njegove kompanije bili pod sankcijama Zapada od 2016. godine.

Ipak, za razliku od drugih ruskih tajkuna koje podržava Kremlj, čiji članovi porodice uživaju u bogatstvu, Zapad veruje da su članovi Prigožinove porodice godinama igrali aktivnu ulogu u njegovim brojnim poslovima.

Dok su ruski tenkovi prošle godine ulazili u Ukrajinu, SAD, EU i Velika Britanija odgovorili su uvođenjem sankcija ne samo vodećim ličnostima bliskima Kremlju, već i njihovim porodicama.

Dve Prigožinove ćerke, kao i supruga, su pod sankcijama SAD i EU, dok su majci umetnici zbog podrške Vagneru sankcije uveli Britanci, EU i Kanada.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Iako je međunarodni gnev zbog Vagnerovih aktivnosti samo porastao tokom prošle godine, pokazalo se težim nego što se očekivalo uvesti troškove Prigožinovoj porodici.

Violeta Prigožina, koja sada ima 83 godine, neočekivano je odnela pobedu na sudu EU. Njeni advokati uverili su sudije prvog veća Opšteg suda EU u Luksemburgu da nije imala nikakve ekonomske veze sa sinom niti njegovom kompanijom Konkord. Ukinuta su ograničenja koja su joj nametnuta, a Veću EU naloženo je da plati troškove postupka.

Uspeh Prigožinove u žalbi pred evropskim institucijama, koje su se, kako stoji u presudi, oslanjale na podatke iz Vikipedije, naglašava pravnu složenost nametanja odgovornosti članovima porodice ruskih oligarha.

S obzirom na život kakav su Prigožinova deca mogla uživati pre invazije, nameće se pitanje jesu li zapadne vlade bile nemarne kada je u pitanju šef Vagnera.

„To je nemar. Prigožin i mnogi ruski oligarsi i državni funkcioneri otvoreno rade protiv Zapada, a u isto vreme njihove porodice uživaju u luksuzu koji nudi Zapad, komentarisao je Petras Auštrevičius, litvanski predstavnik u Evropskom parlamentu.

Veruje da je blag pristup porodici Prigožin doprineo sposobnosti šefa Vagnera da izgradi veliku plaćeničku operaciju.

„Predvideli smo i potcenili Prigožinovu privatnu vojsku. Nismo doneli prave odluke u pravo vreme“, rekao je.

Prigožin nije odgovorio na pitanja FT-a da prokomentariše sankcije nametnute njegovoj supruzi i deci. Njegova majka poručila je preko svog francuskog advokata da odbija da komentariše ove navode.

Prigožin se pobunio protiv „izdajnika“ u ruskim elitama koji, kako je izjavio za Telegram pre nekoliko sedmica, ‘žive u inostranstvu, odlaze na odmor u inostranstvu i odgajaju decu u inostranstvu‘.

Ipak, sve do prošle godine, to je način života u kojem su uživali neki članovi njegov porodice – ponajviše u skakanju s preponama, skupom sportu koji vole deca američkih milijardera i evropskih aristokrata.

Prigožinove ćerke na međunarodnim takmičenjima

Četiri dana pre invazije, 20. februara 2022. godine, plavokosa ruska tinejdžerka učestvovala je u amaterskom takmičenju u jahanju s preponama u Olivi, letovalištu blizu Valensije u Španiji. Bila je to Veronika Prigožina, mlađa od dve ćerke Prigožina. Jahala je svog sivog Dithara i završila na 4. mestu. Nagrada je bila 50 evra.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Zapisi koje je sastavila Međunarodna federacija za konjički sport (FEI) pokazuju kako su se od 2014. Veronika i Polina, starija ćerka, takmičile van Rusije na stotinama takmičenja s ergelom konja među kojima su Happy Feet, Brunetti i Zitana. Takmičile su se u Nemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji i Španiji.

Nijedan od konja koje su Prigožinove kćeri jahale na ovim takmičenjima nije bio registrovan pod imenom šefa ruske privatne vojske. Nekoliko uzgajivača konja i trenera koji su prodavali ili trenirali konje koje su jahale Prigožinove kćeri nisu mogli za FT potvrditi stvarne vlasnike životinja, ali su rekli da veruju da su u vlasništvu Poline. Ona nije želela da odgovori na pitanja.

Godine 2015. Polu Hendriksu, belgijskom veterinaru za konje, obratio se čovek koji govori engleski i želi kupiti njegovog konja Cazapilokoa. Isti čovek zatim je došao pogledati konja u društvu Poline, koja ga je jahala nekoliko puta pre nego što ga je kupila.

„Bila je amaterka u jahanju. Više se nikada nisam čuo s njima, ali devojka je bila jako srećna“, setio se Hendriks.

Prigožin i članovi njegove porodice nisu bili pod sankcijama kada je Cazapiloko kupljen. Ali Polina je jahala Cazapilokoa 60 puta na međunarodnim konjičkim takmičenjima od prvog izlaska u toskanski grad Arezo 2018. godine, što je bilo nakon što su njenom ocu uvedene sankcije.

Krajem 2019. godine, kada je sankcionisana Prigožinova imovina, među njima i privatni avion, gotovo svi konji koje su jahale njegove ćerke, naglo su preregistrovani u Ruski konjički savez na imena drugih ljudi, govore podaci o vlasništvu konja Međunarodne federacije.

Među njima je bio i Cazapiloko. Polina je nastavila da se takmiči na tim konjima u Španiji i Portugalu i jedina je jahačica koji se takmičila na tom konju.

FEI je za FT rekao da nema ovlašćenja ni nadležnost za utvrđivanje zakonskog vlasništva nad konjem, i da je to stvar policije i pravosudnih organa.

Deoničari kompanija

Prigožinova najuža porodica nije samo pasivni korisnik njegovog bogatstva. Prošle godine, SAD su navele da Polina, njegov sin Pavel i supruga Ljubov ‘igraju različite uloge u njegovom poslovnom carstvu koje je profitiralo od njegovog istaknutog statusa unutar ruske elite“.

Pavel se, prema objavama njegovog oca, borio s Vagnerom u Siriji i odlikovan je Vagnerovim „crnim krstom“, nagradom za vojnu službu.

Prema bazama poslovnih korisnika u Rusiji, sva Prigožinova deca imala su udeo u očevim kompanijama, pri čemu su se ti udeli često menjali.

Godine 2019. Polina je postala deoničarka ruske kompanije pod nazivom Lakhta Plaza, koju je SAD sankcionisao 2022. godine.

Lakhta Paza sada je pod kontrolom Pavela, prema korporativnim dokumentima, te je delila revizora i telefonski broj s ruskim firmama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu kompanijama za rudarstvo u Africi. Kasnije su ih sankcionisali SAD i EU jer su bile paravan za privatnu vojsku Vagner.

Pomagala sinu

Godine 2021, prema ruskoj poreskoj evidenciji, reviziju galerija obavila je mala konsultantska firma iz Sankt Petersburga Accent, koja je prijavila godišnji promet od 14 miliona rublji u 2022. ili nešto manje od 200.000 dolara, kao i petočlano osoblje.

Accent je takođe revizor za gotovo sve kompanije Jevgenija Prigožina, uključujući razne subjekte koji čine Concord, kao i agencije za nekretnine porodice Prigožin. Najmanje dve trećine njihovih klijenata povezano je s Prigožinom.

Ostali Accent klijenti uključuju M Invest, firmu pod Prigožinovom kontrolom koja je sankcionisana jer je bila Vagnerova baza u Sudanu, te M Finans, koja je pod sankcijama zbog operacija Vagnerovaca u Centralnoafričkoj Republici koje su, prema tvrdnjama američkih vlasti, bile uključene u ‘teške kriminalne aktivnosti, uključujući masovna ubistva, silovanja, otmice dece i fizičko zlostavljanje‘. Accent nije želeo da odgovori na pitanja FT-a.

Ali mejlovi otkrivaju da je Violetin suprug visoki izvršni direktor u drugoj kompaniji pri Concordu.

Prepiska između ruskih advokata Jevgenija Prigožina i advokata u Velikoj Britaniji pokazuje da je Samuil Fridmanovič Žarkoj nekada bio generalni direktor Concord Cateringa. Prošle godine su ruski mediji izvestili da je Žarkoj preminuo.

Interni pravni dokumenti iz 2021. u koje je FT imao uvid, takođe navode Žarkoja kao višeg rukovodioca u Concord Management and Consultinga.

Elektronska pošta koja je procurela otkriva neke od načina na koje je Violeta pomagala sinu da poništi sankcije.

Godine 2021. Prigožinovi advokati angažovali su londonsku advokatsku kompaniju Discreet Law da tuži novinare koji su izveštavali o njegovim aktivnostima vezano za plaćeničku vojsku.

Kao deo provere identifikacije za Prigožina, predali su račun za plin na ime Violeta. U mejlu koji su ruski advokati poslali londonskoj kompaniji tvrdili su da Violeta živi na adresi u Sankt Peterburgu, navedenoj na računu, sa svojim sinom i da je plaćala njegove račune za režije.

Međutim, iako je presuda suda EU završila u korist Prigožinove majke, možda to nije kraj. Zvaničnik EU kaže da se Brisel može žaliti na presudu Evropskog suda pravde u roku od dva meseca.

Budući da je kretanje članova njegove porodice sada ograničeno na Rusiju, postoje znaci da Prigožin smišlja nove načine za izbegavanje sankcija. Veronika, mlađa ćerka koja je u martu napunila 18 godina, sada je jedini član njegove uže porodice koji nije pod zapadnim sankcijama – činjenica koju je porodica Prigožin, čini se, iskoristila.

Ruski korporativni zapisi pokazuju da je kraljem prošle godine Veronika postala vlasnica kompanije koja upravlja hotelom u Sankt Petersburgu.

Bonus video:

05:33

UKRAJINCI NE ŽELE OFANZIVU, BORE SE NA TEŠKOM PODRUČJU! Nadoveza tvrdi: Rusija otvara 2 nova fronta, JEDAN ĆE BITI IZ BELORUSIJE

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.