POTRAZI ZA NESTALOM PODMORNICOM SE PRIDRUŽIO I "VIKTOR": Jedna KLJUČNA STVAR ga razlikuje od OSTALIH (VIDEO)
Podmornica Viktor, Foto: Printscreen/You tube/NMás

spašavanje jadnih ljudi

POTRAZI ZA NESTALOM PODMORNICOM SE PRIDRUŽIO I "VIKTOR": Jedna KLJUČNA STVAR ga razlikuje od OSTALIH (VIDEO)

Daljinski upravljani "Viktor 6000" ima sposobnost da zaroni dublje čak i od olupine "Titanika"

Objavljeno:

Potraga za pronalaženjem nestale podmornice "Titan" i dalje traje, a na licu mesta je i francuski robot sposoban za zaron do ekstremnih dubina.

Kako je ranije saopšteno, kiseonik na "Titanu" je, ako se može verovati proračunima, trebalo da nestane danas u 13.08 sati.

Podmornica je izgubila komunikaciju sa centralom u nedelju, dok je oko 435 milja južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu zaranjala ka olupini "Titanika".

Plovilo kompanije "OceanGate Expeditions" dugo 6,7 metara - na kojem se nalaze britanski milijarder avanturista Hamiš Harding i britanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman Davud - navodno je imalo zalihe kiseonika za 96 sati.

Podmornica
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

U podmornici su i izvršni direktor i osnivač "OceanGate"-a Stokton Raš, te francuski istraživač i svetski poznati ronilac Pol-Anri Nargeolet.

Jedno od plovila koje je poslato da pomogne u potrazi je francuski istraživački brod "L’Atalante" koji nosi vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) poznato kao "Viktor 6000".

Koliko duboko Viktor 6000 može da zaroni?

"Viktor" može da zaroni do 20.000 stopa (6.000 metara), odnosno dublje od druge opreme koja se sada nalazi na lokaciji u severnom Atlantiku i može ići do dubine znatno ispod olupine "Titanika".

Da li neko treba da ide dole sa tim?

Podmornica
foto: Ocean Gate / Handout / AFP / Profimedia

Ne – "Viktor" je podmornica bez posade i njom daljinski upravlja posada od 25 ljudi.

Prema Olivijeu Leforu, iz Ifremera – državnog francuskog istraživačkog instituta koji upravlja robotom – posada može da radi bez prestanka 72 sata bez potrebe da se zaustavlja noću.

Ono što je dragoceno jeste da "Viktor" može da preseče kablove i izvede druge manevre kako bi eventualno oslobodio zarobljeno plovilo.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.