"SPASILAČKE EKIPE NEĆE STIĆI NA VREME": Iskusni vođa tura do Titanika nema dobre prognoze, SLUŠAJTE SAMO!
Podmornica, Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

da li je moguće?

"SPASILAČKE EKIPE NEĆE STIĆI NA VREME": Iskusni vođa tura do Titanika nema dobre prognoze, SLUŠAJTE SAMO!

Od nedelje traje potraga za podmornicom sa pet osoba u njoj, koja je nestala na putu do olupine Titanika

Objavljeno:

Majkl Haris, iskusni vođa tura do Titanika, pesimističan je u pogledu sposobnosti timova za potragu i spasavanje da pronađu izgubljenu podmornicu u Atlantskom okeanu, rekavši da tipične ekspedicije do mesta olupine legendarnog broda obično mogu da potraju i do godinu i po.

Od nedelje traje potraga za podmornicom sa pet osoba u njoj, koja je nestala na putu do olupine Titanika. Obalska straža je saopštila da nema tragova plovila, a zvaničnici procenjuju da je ljudima na brodu ostalo kiseonika za još dan-dva.

Nejasno je zašto je podmornica "Titan" izgubila vezu sa svojim kontrolnim centrom, a tim za pretragu proverava i površinu okeana i podmorje. Mesto olupine Titanika nalazi se na skoro 3.800 metara ispod nivoa mora i skoro 1.500 kilometara istočno od Кejp Кoda u Masačusetsu, odakle je Titan otputovao u nedelju ujutro.

Podmornica, Brod
foto: Foto: US Coast Guard

Haris, veteran ronilac koji je vodio nekoliko ekspedicija "Titanom" do olupine kako bi pronašao artefakte, rekao je za CBS u utorak da se podvodna putovanja obavljaju samo u periodu od tri meseca, obično između kraja juna i septembra, dodajući da je sada "zaista rano" za takvu misiju.

- Vi ste na skoro četiri kilometra ispod površine mora i zato morate uvek da preduzmete sve mere predostrožnosti kako nešto ne bi pošlo po zlu - rekao je Haris.

Ekspedicijama takođe može biti potrebno više od godinu dana da se organizuju i izvedu, rekao je Haris, dodajući da to nije putovanje na koje možete da "krenete tek tako", kada je upitan koliko je potraga za "Titanom" izazovna za spasilačke ekipe.

- Mi smo spasavali artefakte sa Titanika poslednjih 25 godina. Obično provedemo godinu i po dana planirajući operaciju. To nije nešto što može da se pokrene za 48 sati. Osim toga, morate da organizujete opremu, a nisam siguran da postoji nešto dovoljno blizu što može da se spusti do Titanika i izvuče podmornicu - rekao je Haris.

Podmornica
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Prema "Oušengejtu", privatnoj kompaniji za ekspediciju u dubokom moru koja je vlasnik "Titana", podmornica može da dosegne dubinu od skoro četiri kilometra i obezbedi kiseonik za svoje putnike ukupno 96 sati. Ako su procene tačne, to znači da bi nivoi kiseonika u podmornici mogli da budu iscrpljeni do četvrtka ujutru.

Pet ljudi koji su se ukrcali su: izvršni direktor "Oušengejta" Stokton Raš, francuski pilot podmornice Pol-Anri Naržele, britanski istraživač Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman Davud.

01:10

OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA! Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.