"SKORO KAO BIBLIJSKA KUGA": Invazija KANIBALISTIČKIH INSEKTA pustoši čitav GRAD, je li to došao SUDNJI DAN? (VIDEO)
Invazija insekata u gradu u Nevadi, Foto: Printscreen/Youtube/ KUTV 2 News Salt Lake City

NE MOŽE ODVRATNIJE

"SKORO KAO BIBLIJSKA KUGA": Invazija KANIBALISTIČKIH INSEKTA pustoši čitav GRAD, je li to došao SUDNJI DAN? (VIDEO)

Stanovnici i radnici pokušavali su da se otarase cvrčaka metlama, duvaljkama za lišće, mašinama za pranje pod pritiskom i snežnim ralicama, ali oni su se vraćali

Objavljeno:

Dana Dolan se vozila kroz svoj mali rodni grad u Nevadi kada je pomislila da je naišla na krvavu saobraćajnu nesreću.

Tlo oko dela autoputa 80 izgledalo je kao da je bilo prekriveno krvlju. Kako se crvena boja pomerala, shvatila je da su cvrčci, neki veći od njenog palca.

"To je skoro kao biblijska kuga", rekla je ona za AP prošle nedelje, smejući se apsurdnosti situacije koja se odigrava u Elku, gde živi šest godina.

Desetine hiljada mormonskih jajašca cvrčaka zakopanih oko tri centimetra duboko u tlu počele su da se legu krajem maja i početkom juna. Već nedeljama, crvena stvorenja napadaju delove severne Nevade i izazivaju haos, rekao je dugogodišnji državni entomolog Džef Najt.

Invazija kanibalističkih cvrčaka posebno je pogodila Elko, gradić sa oko 20.000 stanovnika u blizini Ajdaha i Jute, poznatog po rudarenju zlata.

Veliki crveni insekti ostavljaju za sobom tako užasan smrad, sličan zapaljenom mesu, da primoravaju stanovnike da zapuše nos dok voze. Životinje se lepe za gume i donji deo cipela, a njihovi leševi su svuda, čak i u teretanama. Kada se kreću, zvuči kao kiša, kaže Dolanova.

Stanovnici i radnici pokušavali su da se otarase cvrčaka metlama, duvaljkama za lišće, mašinama za pranje pod pritiskom i snežnim ralicama, ali oni su se vraćali. Državni zvaničnici postavili su znakove širom okruga Elko koji upozoravaju vozače na klizave autoputeve, popularno mesto za okupljanje insekata koji neće dvaput razmišljati o tome da pojedu svoje mrtve prijatelje.

Crvena stvorenja pokrivaju autoputeve i jure preko barijera, tražeći hranu. Pucketaju ispod točkova kamiona, stvarajući nešto poput naftne mrlje, rekao je Džeremaja Mur iz Spring Krika, čije je vozilo skliznulo s puta nakon susreta sa mormonskim cvrčcima.

"Vraćao sam se kući i kada sam došao iza ugla, došao sam malo prebrzo i skoro sam završio u jarku punom vode", rekao je Mur.

Jedna bolnica je čak angažovala četiri honorarna radnika čija je glavna dužnost bila da očiste kampus od cvrčaka dovoljno dugo da pacijenti mogu da uđu u zgradu. Grupa je sebe nazvala "cvrčak patrola".

"Samo pokušavamo da ih zadržimo na svom putu", rekao je Stiv Barouz, portparol Regionalne bolnice u severoistočnoj Nevadi.

Kada "kriket patrola" nije bila na dužnosti, rekao je Barouz, uskočili su drugi zaposleni u bolnici.

Medicinski radnik na kardiološkom odeljenju je izašao van bolničkog odeljenja za ambulantnu pomoć kako bi metlom oterali cvrčke, rekao je Barouz. I IT stručnjaci su pomogli u čišćenju.

Epidemije mormonskih cvrčaka zabeležene su kroz istoriju širom zapada - od Nevade i Montane do Ajdaha, Jute i Oregona. Prema entomologu Najtu, postoje zapisi o infestacijama koje datiraju iz 1930-ih.

Legenda kaže da su insekti dobili ime - mormonski cvrčci - kada su počeli da uništavaju useve koje su zasadili mormonski doseljenici koji su se preselili u dolinu Salt Lejka u Juti, rekao je Najt.

"Doseljenici su se molili za olakšanje", rekao je Najt. "Ono je došlo u obliku galebova. Galebovi su pojeli cvrčke... Zato su i državna ptica Jute."

U Oregonu, državni zakonodavci su poslednjih godina izdvojili milione dolara za procenu problema i uspostavili program "suzbijanja" mormonskih cvrčaka i skakavaca.

"Mormonski cvrčak nije pravi cvrčak, već katidid sa štitom. Oni ne lete, ali putuju zajedno u grupama veličine od dva do više stotina hektara", rekao je Najt.

Ipak, invazija na Elko ove godine nije bez presedana po veličini, već po vremenu.

Cvrčci su se izlegli mnogo kasnije od svog uobičajenog prolećnog rođenja, a do odlaganja je došlo zbog posebno vlažniog proleća i snegom prepunom zime u severnoj Nevadi, rekao je Najt.

Svakog proleća - ili leta, u ovom slučaju - cvrčci rođeni te godine će se pariti i položiti novu generaciju jaja u zemlju. Ta jaja bi trebalo da se izlegu sledećeg proleća, ali će neka ležati u tlu do 11 godina, rekao je Najt. Jaja se mogu akumulirati u prljavštini godinama sve dok ne nastupi suša, što će dovesti do toga da se pospana jaja izlegu odjednom. A onda se ciklus ponavlja.

Tokom gotovo 40 godina rada za Odeljenje za poljoprivredu Nevade - 32 od njih kao državni entomolog - Najt je rekao da može da se seti četiri invazije. Zaraza ranih 2000-ih "bila je najimpresivnija u mom umu, gledajući ukupan obim", rekao je on.

Najt se seća da je jednom vozio od Rina do Jute na međudržavnoj magistrali 80 i bio okružen rojem tokom gotovo cele vožnje.

"Onda možemo da prođe skoro 10, 15 godina, a da ne vidimo ništa", rekao je Najt o cvrčcima. "Približno od 2008. gotovo da nismo imali cvrčaka, do otprilike 2019."

Elkovi novi crveni stanovnici neće se iseliti najmanje do sredine avgusta, na očaj svih.

Ali gde odlaze cvrčci?

"Oni umiru", rekao je Najt. "Muški cvrčci nakon parenja, a ženke nakon polaganja jaja."

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.