DETALJ SA SASTANKA ĐINPINGA I BLINKENA PRIVUKAO VELIKU PAŽNJU, SVI BRUJE: Zapao svima za OKO, o ovome je REČ! VIDEO
Slika iza Si Đinpinga, Foto: Printscreen/Twitter/@BloombergTV

misterija

DETALJ SA SASTANKA ĐINPINGA I BLINKENA PRIVUKAO VELIKU PAŽNJU, SVI BRUJE: Zapao svima za OKO, o ovome je REČ! VIDEO

Kako se vidi na video snimku koji danas stižu iz Pekinga, na zidu iza leđa kineskog predsednika nalazila se impozantna slika.

Objavljeno:

U Pekingu je danas došlo do sastanka između kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, a jedno umetničko delo privuklo je veliku pažnju.

Kako se vidi na video snimku koji danas stižu iz Pekinga, tokom sastanka Sija i Blinkena u sali, na zidu iza leđa kineskog predsednika nalazila se impozantna slika.

U pitanju je slika "Proleće na planini Vui", kineskog umetnika Čena Venčana.

Venčan, koji je rođen u provinciji Fuđen, želeo je da prikaže prelepe pejzaže pokrajinskih planina Vui, sačinjene od niza valovitih stenovitih formacija.

Predsednik Si Đinping je jednom rekao da je provincija Fuđen, koja se nalazi u jugoistočnoj Kini, njegov drugi rodni grad, pošto je tamo radio više od 17 godina. Đinping je rođen u Pekingu.

Umetničko delo privuklo je veliku pažnju tokom sastanka Sija i Blinkena, a BBC piše da su vrhovi i doline prikazani na umetničkom delu možda prikladna analogija za tenzije između SAD i Kine - odražavajući uspone i padove u odnosu između dve najveće svetske ekonomije.

Si je nakon sastanka izjavio da je "veoma dobro" što su dve strane "postigle napredak i dogovor o nekim konkretnim pitanjima", ali nije dao više detalja o kojim pitanjima je reč.

Kineski predsednik je rekao da se nada da će Blinken dati "pozitivniji doprinos" stabilizaciji odnosa Kine i SAD.

- Interakcije između država uvek treba da budu zasnovane na međusobnom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete kroz ovu posetu, gospodine sekretare, dati pozitivniji doprinos stabilizaciji odnosa Kine i SAD - rekao je Si.

Sastanak u Velikoj sali naroda bio je očekivan, ali nijedna strana nije potvrdila da će se dogoditi sve dok iz Stejt departmenta to nije najavljeno samo sat vremena pre susreta.

Na snimku sastanka koji je objavila državna televizija CCTV, čuje se kako Si kaže da su se dve strane složile da ispoštuju zajedničke dogovore koje je on postigao s američkim predsednikom Džoom Bajdenom tokom samita G20 na Baliju.

Blinken se prethodno sastao sa Vang Jijem, najvišim zvaničnikom Kineske komunističke partije zaduženim za diplomatiju. Ovo je prva poseta šefa Stejt departmenta Pekingu od 2018. godine.

Ji je nakon razgovora izjavio da Kina i SAD moraju da biraju između "saradnje i sukoba" i da njegova zemlja neće praviti kompromis po pitanju Tajvana.

- Neophodno je napraviti izbor između dijaloga i konfrontacije, saradnje i sukoba - rekao je kineski diplomata Blinkenu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.