Kina i SAD su se složile da održavaju susrete na visokom nivou
Foto: Kineski radio Internacional

vAŽNO

Kina i SAD su se složile da održavaju susrete na visokom nivou

Blinken je pozvao Ćina da poseti SAD, a Ćin je izrazio spremnost da dođe u posetu u obostrano pogodno vreme

Objavljeno:

Pitanje Tajvana je u srži suštinskih interesa Kine, najizraženiji rizik u odnosima Kine i SAD-a, izjavio je u nedelju kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Ćin Gang tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Pekingu.

Tokom razgovora, Ćin je govorio o čvrstoj poziciji Kine i izneo jasne zahteve o pitanju Tajvana i drugim suštinskim interesima i velikim zabrinutostima. On je pozvao američku stranu da se pridržava principa jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD-a i istinski ne podržava „nezavisnost Tajvana“.

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je da su odnosi Kine i SAD-a na najnižoj tački, što ne služi osnovnim interesima dva naroda niti ispunjava zajednička očekivanja međunarodne zajednice.

„Politika Kine prema SAD-u ostaje dosledna i stabilna, vođena principima međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i pobedničke saradnje“, rekao je Ćin „Ti principi bi trebalo da budu zajednički potvrđeni, crvena linija je zajedno branila i cilj koji su zajedno težile obe strane“.

Ćin je kazao da je Kina posvećena izgradnji stabilnog, predvidivog i konstruktivnog odnosa sa SAD-om i nada se da će SAD usvojiti objektivnu i racionalnu percepciju Kine, raditi sa Kinom u istom pravcu, podržati političku osnovu odnosa Kine i SAD-a.

Promo
foto: Kineski radio Internacional

Prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova, dve strane su održale otvorene, detaljne i konstruktivne razgovore o ukupnim bilateralnim odnosima i drugim važnim pitanjima. Oni su se složili da zajedno sprovedu važne konsenzuse dvojice predsednika na Baliju, efikasno upravljaju razlikama i unaprede dijalog, razmenu i saradnju.

Obe zemlje su se složile da održe interakcije na visokom nivou, navodi se u saopštenju. Blinken je pozvao Ćina da poseti SAD, a Ćin je izrazio spremnost da dođe u posetu u obostrano pogodno vreme.

Složili su se i da nastave da napreduju u konsultacijama za rešavanje konkretnih pitanja, navodi se u saopštenju. Pozdravile su veće međusobne posete studenata, naučnika i poslovnih ljudi i složile se da pruže podršku i olakšice u tom smislu.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

(Espreso / Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.