EKOLOŠKA KATASTROFA NA POMOLU? Kijev krivi Ruse zbog Dnjepra, evo šta je saopštio kabinet Zelenskog
Herson, Foto: Printscreen/Youtube/Kino Guru

ukrajina

EKOLOŠKA KATASTROFA NA POMOLU? Kijev krivi Ruse zbog Dnjepra, evo šta je saopštio kabinet Zelenskog

U vezi sa katastrofom, učesnici sastanka u Kijevu dogovorili su niz međunarodnih mera

Objavljeno:

Na sastanku članova Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine saopšteno je da je 150 tona motornog ulja palo u Dnjepar zbog rušenja HE Kahovskaja.

Pored toga, kako je navedeno, postoji rizik od daljeg curenja zagađujućeg materijala, saopštio je kabinet predsednika Ukrajine. Da, još 300 tona maziva može da stigne do Dnjepra, što može da nanese nepopravljivu štetu životnoj sredini.

U vezi sa katastrofom, učesnici sastanka u Kijevu dogovorili su niz međunarodnih mera, uključujući sledeće: sazivanje sastanka Saveta bezbednosti UN, obraćanje međunarodnim organizacijama za zaštitu životne sredine i Međunarodnom krivičnom sudu, zbog činjenice da, kako je navedeno, akcije Rusije sadrže direktne znake kršenja Ženevske konvencije.

Takođe se navodi da su izdate naredbe za evakuaciju civilnog stanovništva iz rizičnih zona i obezbeđivanje naselja koja zavise od Kahovskog rezervoara potrebnom količinom vode za piće.

Rušenje izvršeno iznutra i na daljinu

Predstavnik za štampu Južnih odbrambenih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk i predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov saopštili su da su ruske snage u utorak oko 2.50 časova izvršile unutrašnju detonaciju objekata hidroelektrane .

Gumenjak je za Radio Svoboda da su Rusi, kao i obično, počeli da lažu o krivici Ukrajine, i da su ukrajinske trupe granatirale objekat.

„Nikada nismo videli niti čuli da je ruska strana rekla nešto drugačije ili nešto istinito“, rekla je ona.

Humenjuk je naglasio da je Kijev odavno upozoravao da Oružane snage Rusije pripremaju ovu provokaciju. Najpre je neprijatelj miniranje teritorije HE koristio kao ucenu. Prošle nedelje, neprijatelj je izbacio vodu iz rezervoara, poplavivši neke delove leve obale. Istovremeno, povređeno je osoblje ruske vojske, potopljen deo zemunica i odbrambenih objekata Rusa kod Dnjepra.

Humenjuk je rekao da su "sada su okupatori počinili zločin velikih razmera" uplašeni očekivanom kontraofanzivom Ukrajine.

Predstavnik OK "Jug" je istakao da se i po izgledu oštećenja hidroelektrane i brana može isključiti "raketni udar".

„ Jasno je da se detonacija dogodila iznutra “, rekao je službenik za štampu.

(Espreso/Obozrevatel)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.