POMOĆNIK ZELENSKOG ZAGRMEO: Osuo PALJBU po Rusima, pominje EKOCID i HUMANITARNU KATASTROFU, svi BRUJE o tome(VIDEO)
Volodimir Zelenski, Foto: EPA UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

rat u ukrajini

POMOĆNIK ZELENSKOG ZAGRMEO: Osuo PALJBU po Rusima, pominje EKOCID i HUMANITARNU KATASTROFU, svi BRUJE o tome(VIDEO)

Navodni snimci uzburkali su svetsku javnost

Objavljeno:

Brana Nova Кahovka, koja je jutros uništena, prelazi ogromnu ukrajinsku reku Dnjepar, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana je visoka 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine u sklopu hidroelektrane Nova Кahovka.

Veliki rezervoar koji sadrži sadrži približno istu zapreminu vode kao Veliko slano jezero u Uti. Puknuta brana mogla bi da poplavi okolna naselja, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022.

Voda iz rezervoara snabdeva poluostrvo Кrim na jugu, koje je Rusija pripojila 2014, kao i Zaporožsku nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, na severu.

Takođe pomaže u radu hidroelektrane Nova Кahovka. Uništavanje brane bi dodatno pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija nedeljama ranije ove godine ciljala na ključnu energetsku infrastrukturu. To bi takođe uništilo sistem kanala koji navodnjava veći deo južne Ukrajine, uključujući Кrim.

Nakon što je oštećena brana hidroelektrane Kahovka, nivo vode počinje postepeno da raste, I već je stigao do nekih naselja, piše ukrajinski portal Obozrevatel.

Kod Nove Kahovke nivo vode je, kako pišu RIA Novosti, a prenosi Kurir, porastao za 10 metara.

Ugrožene su i desna i leva obala Hersonske oblasti, mada više leva, jer je ona niža.

Na desnoj obali već je najavljena evakuacija naselja Nikolaivka, Olhivka, Lavov, Tjaginka, Ponjativka, Ivanivka, Tokarivka, Pridniprovske i delimično Herson (ostrvo Ostriv/Korabelj).

Pomoćnik Zelenskog: Ovo je ekocid i opasnost za nuklearnu elektranu

Rusko rušenje brane Nova Кahovka na jugu Ukrajine je ekocid, ali nacionalni i regionalni zvaničnici rade na obezbeđivanju bezbednosti lokalnog stanovništva, izjavio je jutros Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Jermak je, pišući na aplikaciji Telegram, objavio da "ruski čin predstavlja opasnost za obližnju Zaporošku nuklearnu elektranu", ali nije precizirao o čemu se tačno radi.

- Uništenje hidroelektrane Кahovka je strašna tehnogena, ekološka i humanitarna katastrofa - napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

Energoatom: Uništenje brane moglo bi da ima negativne posledice po nuklearnu elektranu

Energoatom, ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju, reagovala je na uništavanje brane Nova Кahovka, rekavši da bi to "moglo imati negativne posledice po nuklearnu elektranu u Zaporožju", dodajući da je "situacija pod kontrolom".

- U noći 6. juna 2023. godine ruski agresori digli su u vazduh branu Кahovske hidroelektrane - navodi se u saopštenju Energoatoma u kome se ističe da "naglo snižavanje" nivoa vode u akumulaciji "predstavlja dodatnu opasnost za privremeno zauzetu nuklearnu elektranu Zaporožje".

Za sada je rashladni bazen nuklearke pun, navodi se u saopštenju. Voda iz akumulacije koju drži uništena brana potrebna je za bezbednosne sisteme Zaporoške nuklearne elektrane, inače najveće u Evropi.

Energoatom prati situaciju i prati postupanje radnika u nuklearki zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama, pre svega Agencijom UN za atomsku energiju, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

02:53

RUSIJA - UKRAJINA

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.