"MOŽE BITI GORE OD ČERNOBILJA": Radnici u nuklearki PREPLAŠENI, najviše STRAHUJU od JEDNE STVARI
Dnjepar, Foto: Printscreen/Twitter/@liz_cookman

rat

"MOŽE BITI GORE OD ČERNOBILJA": Radnici u nuklearki PREPLAŠENI, najviše STRAHUJU od JEDNE STVARI

Nuklearku u Zaporožju zauzele su ruske snage u martu prošle godine na početku invazije na Ukrajinu

Objavljeno:

Na reci Dnjepru u Ukrajini nalazi se najveća evropska nuklearna elektrana, koju su okupirali Rusi nakon početka rata. Već mesecima ova nuklearka nalazi se na prvoj liniji fronta.

Novinari Sky news-a razgovarali su sa dvojicom radnika koji mesecima rade u nuklearki, a koji su iz bezbednosnih razloga želeli da ostanu anonimni. Rekli su da, ako budu uhvaćeni, mogu da budu mučeni, zatvoreni ili još gore ubijeni.

Jedan od muškaraca, koga su nazvali Serhi, upozorio je da bi posledice mogle izazvati pustoš u većem delu Evrope, Rusije i Mediterana.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajinifoto: Profimedia

"Nivo radioaktivnog zagađenja i što je najvažnije područje kontaminacije, zauzeće hiljade kvadratnih kilometara kopna i mora… Bilo bi mnogo, mnogo gore od Fukušime i gore od Černobila", rekao je on.

Dok neki nuklearni stručnjaci smatraju da je takva mogućnost malo verovatna, drugi su rekli da je to mogući najgori scenario.

Nuklearku u Zaporožju zauzele su ruske snage u martu prošle godine na početku invazije na Ukrajinu. Od tada postoji velika zabrinutost za bezbednost u fabrici, posebno nako što je teško oružje, uključujući granate i rakete, u više navrata oštetilo zgradu nuklearke.

Obe strane krive jedna drugu za napade.

Tokom 30 godina radnici najveće nuklearne elektrane u Evropi nisu mogli ni da zamisle da bi u njoj moglo da dođe do nestanka struje.

U nuklearki sada radi tri puta manje radnika nego pre rata

Od kada su ruske snage prošle godine zauzele nuklearku, to se dogodilo sedam puta.

Radnici kažu da se rzervni generatori takođe ne održavaju kako treba, a jedan od njih tvrdi d aje to zbog manjka radne snage.

Kaže da je pre rata u fabrici bilo 11.000 radnika, a sada ih je možda 3.500.

"Kvalitet radnika je lošiji jer je kvalifikovano osoblje otišlo. Tako da se generalno situacija ovde pogoršava", kazao je on.

Pet od šest reaktora je sada u hladnom gašenju, ali postoji bojazan da bi Rusija navodno mogla da iskoristi elektranu da izvede napad lažnom zastavom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navodi da bi Moskva mogla da simulira veliku nesreću, kao što je curenje radioaktivnog zračenja, kao način da zaustavi bilo kakvu ukrajinsku kontraofanzivu na jugu zemlje.

Očekuje se da će Ukrajina u narednim nedeljama narediti svojim trupama da povrate teritoriju izgubljenu na početku rata.

Elektrana je pod okupacijom već 15 meseci, a radnici kažu da je u poslednjih nekoliko nedelja nivo vojne aktivnosti drastično porastao.

Bili su svedoci kako ruske snage navodno stavljaju više oklopa, više municije i više oružja na svoje mesto dok utvrđuju svoje položaje.

Serhi kaže da misli da je to zato što znaju da je nuklearna elektrana bezbedna od ukrajinskih udara.

"Ukrajinske oružane snage neće granatirati stanicu. Zato ovde gomilaju vojsku i oružje, jer ako bi to uradili na drugom mestu, sigurno bi bili granatirani od oružanih snaga Ukrajine. Stvar je u tome da je pre mesec i po dana bilo dva puta manje vojnika na elektrani, a sada ih je dva puta više, što znači da se definitivno spremaju za kontraofanzivu", rekao je on.

Bonus video:

00:16

Jeziva scena! Snimak mrtvog vojnika u Ukrajni

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.