OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI O POKUŠAJU ATENTATA NA KRALJICU ELIZABETU: Evo ko je planirao njenu SMRT,sve OTKRIVENO?!
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

nove informacije

OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI O POKUŠAJU ATENTATA NA KRALJICU ELIZABETU: Evo ko je planirao njenu SMRT,sve OTKRIVENO?!

Šta su otkrili dokumenti FBI?

Objavljeno:

FBI je otkrio mnoštvo poverljivih dokumenata koji se odnose na posete SAD kraljice Elizabete II, otkrivajući i potencijalnu zaveru za atentat od strane irskih nacionalista, javlja "Daily Mail".

Dokumenti, koji pokazuju kako su se vlasti u više navrata spremale na pretnje pristalica Irske republikanske armije (IRA), otkriveni su kao rezultat zahteva podnetih po Zakonu o slobodi informacija podnetim nakon smrti kraljice u septembru prošle godine i sadrži više od 100 stranica dokumenata koji se odnose na pokojnu kraljicu nakon Zakona o slobodi informacija poslatih FBI-u nakon njene smrti u septembru prošle godine.

Potencijalna pretnja atentatom otkrivena je noć pre nego što je kraljica trebalo da stigne u San Francisko 1983. godine, kada je policajac upozorio savezne agente na potencijalni napad.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

To je uključivalo pokušaj da se baci "predmet" sa mosta Golden Gejt dok je kraljevska jahta "Britannia" plovila ispod mosta.

Šta su otkrili dokumenti FBI?

Zavera za atentat na kraljicu Elizabetu II je osujećena noć pre njenog dolaska u SAD 1983. godine;

FBI je upozorio da bi bilo "veoma teško" izbeći događaje koji bi "posramili" kraljicu tokom putovanja;

Bilo je i upozorenja o napadu simpatizera IRA-e tokom posete 1981;

FBI je pretnju IRA britanskoj kraljevskoj porodici ocenio kao "uvek prisutnu".

Policajac koji je obavestio vlasti redovno je pio u irskom pabu i pričao agentima o simpatizeru IRA-e koji je nameravao da se osveti zbog smrti svoje ćerke.

To je usledilo nakon telefonskog poziva koji je u februaru primio od čoveka koga je poznavao iz paba, "koji je tvrdio da mu je ćerka ubijena u Severnoj Irskoj od gumenog metka".

Ovaj telefonski poziv je usledio mesec dana pre nego što su tadašnji predsednik Ronald Regan i prva dama Nensi Regan ugostili tada 57-godišnju kraljicu i princa Filipa u Kaliforniji.

U zvaničnim dokumentima se navodi da je muškarac rekao policajcu da planira da "pokuša da naudi" kraljici tako što će baciti "predmet" sa mosta Golden Gejt ili na drugi način pokušati da je ubije tokom posete Nacionalnom parku Josemiti.

U dopisu o pokušaju atentata stoji: "Ovaj čovek je dodatno tvrdio da će pokušati da naudi kraljici Elizabeti i da će to učiniti tako što će baciti neki predmet sa mosta Golden Gejt na kraljevsku jahtu 'Britannia' dok bude plovila ispod, ili će pokušati da ubije kraljicu Elizabetu kada poseti nacionalni park Josemiti."

U dokumentima se navodi da je dotični muškarac ranije bio uključen u policijske istrage. Opisan je kao "generalno kooperativan, iako ne krije svoje simpatije prema IRA-i."

Dokumenti takođe otkrivaju da su agenti FBI uoči posete upozorili: "Biće veoma teško predvideti i sprečiti incidente koji bi mogli da osramote ili kraljicu ili predsednika".

Iako je verovatno najveća pretnja, to nije bio prvi put da je FBI upozorio na moguće napade na Njeno Veličanstvo.

Dve godine ranije, FBI je upozorio na "potencijalni napad" na Elizabetu II kada je posetila američke gradove sa jakim irskim vezama, uključujući Boston i Njujork.

U drugom dokumentu iz 1989. piše: "Mogućnost pretnji Britanskoj monarhiji je uvek prisutna od strane Irske republikanske armije."

Nastavilo se: "Od Bostona i Njujorka se traži da ostanu oprezni za bilo kakve pretnje kraljici Elizabeti II od strane članova IRA-e i da to odmah dostave Luisvilu."

A 1976. godine policija je pozvala pilota u Njujorku da ga spreči da leti sa transparentom "Engleska, gubi se iz Irske" dok je Elizabeta II bila u gradu.

Česte brige američkih vlasti i same kraljevske porodice bile su daleko od bez osnova - 1979. drugi rođak Elizabete II, lord Mauntbaten, ubijen je u bombaškom napadu IRA.

On i još trojica poginuli su nakon što je njegov ribarski brod napunjen eksplozivom koji je kasnije detoniran.

Ostale žrtve su bili Mauntbatenov unuk Nikolas Knečbul, član posade Pol Maksvel i Nikolasova baka po ocu Dorin, udova Lejdi Braburn.

Bilo je i prethodnih pokušaja atentata na kraljicu što je pretnju IRA učinilo još opasnijom.

Godine 1981. tinejdžer sa Novog Zelanda nanišanila je i pucala u Njeno Veličanstvo dok je izlazila iz automobila.

Kristofer Džon Luis ispalio je hitac iz puške i promašio. Ubrzo je postao opsednut idejom da zbriše kraljevsku porodicu.

Dve godine kasnije pokušao je da savlada stražare u psihijatrijskoj bolnici gde je bio zatočen kako bi pokušao da ubije princa Čarlsa, koji je bio na Novom Zelandu sa princezom Dajanom i princom Vilijamom.

Iste godine jedan anti-kraljevski ekstremista je šest puta pucao ćorcima u kraljicu tokom "Trooping of the Colour".

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

Ona je ponovo prošla nepovređena iz pokušaja koji je izveo 17-godišnji Markus Sardžent.

On je kasnije osuđen na pet godina zatvora zbog terorističkih dela, ali je odslužio samo tri - za to vreme je pisao Elizabeti II i izvinio se za svoje postupke.

A 1970. godine u Australiji je otkrivena zavera nakon što je voz kojim su ona i princ Filip putovali udario u balvan na pruzi.

Na sreću, mašinovođa je primetio trupac i usporio dovoljno da voz ne iskočio iz šina, ali bivši nadzornik detektiva Klif Mekhardi je 2009. rekao da je njegova istraga zaključila da je balvan namerno postavljen.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso/ Telegraf.rs/ Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.