OD MALENE MEDI NI TRAGA VEĆ 16 GODINA, SAD JE ZAPOČETA NOVA ISTRAGA: Šta sve znamo o slučaju koji je POTRESAO SVET?
Medlin Meken, Foto: EPA/Koen Suyk, AP Photo Joao Matos, EPA METROPOLITAN POLICE HANDOUT HANDOUT

CEO SVET POMNO PRATI

OD MALENE MEDI NI TRAGA VEĆ 16 GODINA, SAD JE ZAPOČETA NOVA ISTRAGA: Šta sve znamo o slučaju koji je POTRESAO SVET?

Retrospektiva nestanka Medlin Meken

Objavljeno:

Slučaj nestale Medlin Meken ne prestaje da interesuje javnost. Zbog globalne zainteresovanosti policije evropskih država povremeno sastavljaju odgovornu grupu koja će se baviti potragom.

Poslednje vesti u vezi sa policijskim istraživanjem slučaja jesu one o pretrazi na području Algarve, portugalske regije u kojoj se kretao za sada jedini osumnjičeni za nestanak devojčice, Kristijan Brukner.

Nestanak deteta uvek privuči pažnju javnosti, da li zbog saosećanja sa roditeljima ili zbog zvučnosti teme, te su svetske i regionalne novine - pa i Espreso - pomno pratile slučaj.

Retrospektiva nestanka Medlin Meken

Policijska pretpostavka izgleda Medlin Meken
Policijska pretpostavka izgleda Medlin Mekenfoto: Wikipedia/ Disappearance of Madeleine McCann

Medlin Meken, devojčica iz Velike Britanije, nestala je 3. maja 2007. godine u Praja de Luiz, u Portugalu.

Tada trogodišnja Medlin bila je na odmoru sa roditeljima, Kejt i Geri Meken, porodicom i prijateljima. Dok su roditelji bili na večeri deca Mekenovih spavala su u apartmanu, prema navodima roditelja. Oko 22 časa majka je primetila da male Medlin nema.

Tada kreće potraga.

U narednih nekoliko nedelja, portugalska policija došla je do navodnog saznanja da je devojčica mrtva. Pored svih navodnih zaključaka, bilo je reči i o nameštaljki, to jest sumnjalo se da se dogodila nesreća u apartmanu, te da su roditelji pokušali da preusmere krivicu na nepoznatu osobu.

Roditelji Medlin Meken
Roditelji Medlin Mekenfoto: EPA/Koen Suyk

No, dokaza nije bilo dovoljno, istraga je prekinuta, a roditelji su unajmili privatnog detektiva.

Vremenom, slučaj je zastarevao.

Potraga 2014. godine

Sedam godina nakon nestanka, juna 2014. godine britanskoj policiji data je dozvola da pretražuje Praja da Luz, gde je Medlin nestala, koristeći pse trenirane za pronalaženje tela.

Značajnih rezultata navodno nije bilo.

Ponovna aktuelizacija istrage

Izornile su razne špekulacije kojima su i članovi policije bili podložni, ali jedna pretpostavka uzeta je u obzir više nego druge.

Osuđivani pedofil, nemački državljanin, Kristijan Brukner boravio je u periodu nestanka Medlin Meken u Praji de Luiz.

U tom trenutku, tokom 2020. godine, 13 godina posle nestanka devojčice, Brukner je bio na odsluženju sedmogodišnje kazne zbog zlostavljanja dece i dečje pornografije, vožnje bez dozvole, napada, provale, krađe i vožnje u alkoholisanom stanju.

Potom su mediji izveštavali o osumnjičenom više nego o samoj istrazi, te se saznalo da je Albanka Nakscije Miftari, inače makedonska državaljnka, bila u odnosima sa Bruknerom u trenutku kada je nestala Medlin Meken.

Zbog pritiska javnosti ili osnovane sumnje nemačka policija je izdala Interpolovu crvenu poternicu o hapšenju Miftari.

Kako je vreme prolazilo novi dokazi su se pojavljivali, opovrgivali, te se činilo da istraga tapka u mestu.

Najnoviji detalji istrage

Godišnjica nestanka Medlin Meken bila je 3. maja 2023. godine kada su svetski i regionalni mediji prenosili reči roditelja devojčice. Svojim iskazima Kejt i Geri Meken prikazali su sebe u velikoj patnji, ali i nadama da je Medlin živa.

Nemačka policija je u maju ove godine dobila dozvolu da pretražuje područje oko veštačkog jezera u portugalskoj pokrajini, koje je ujedno i vrlo blizu mesta na kom je nestala devojčica pre 16 godina, a navodno su i detektivi Skotland Jarda otputovali u to područje, ali će oni samo nadgledati potragu.

Sumnja se da je telo devojčice bačeno u jezero.

Ovog meseca, ronioci su snimljeni kako ulaze u jezero kod brane Arade u Portugalu u utorak ujutru. Na licu mesta nalazili su se policajci, kao i kombiji sa nemačkim registarskim tablicama.

U jezeru je viđen i čamac sa policajcima, a od 20 do 30 policajaca prisutno je u području, desetak sa psima tragačima.

Dosadnašnji detalji pretrage koji su dospeli u javnost jesu u vezi sa "vrećama koje su policajci pronašli", a The Times je naveo da je Medlina roze pidžama, sa slikom magarca Iara iz crtaća Vini Pu, navodno, u fokusu istrage.

Slučaj Džulije Vendel

Zbog aktuelnosti slučaja i posle više od deset godina, kako to okolnosti "pet minuta slave" nalažu, pojavila se devojka Džulija Vendel koja je tvrdila da je nestala Medlin.

Džulija Vendel
Džulija Vendelfoto: Printscreen/TikTok/shellmc22

Zbog određenih fizičkih sličnosti, javnost se zainteresovala, da bi se DNK testom utvrdilo da Vendel nije u srodstvu sa Kejt i Geri Meken.

Popularnost ovog slučaja dovela je do mnogih teorija, ali ne i do rešenja. Pravda čeka, roditelji pate, a od Medlin Meken ni traga.

Bonus video:

02:02

AMBER ALERT: U Srbiji godišnje nestane između 1000 i 1500 dece! Fondacija Tijana Jurić predlaže OVAJ sistem! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.