DANIJEL ZARADIO MASNU LOVU NE RADEĆI NIŠTA, ZA ULOG NI KUĆU NIJE ŽALIO: Čitavu deceniju se KLADIO, a evo i na ŠTA!
Danijel, Foto: Printscreen/Facebook/Daniel Gould

OVO SVAKO MOŽE!

DANIJEL ZARADIO MASNU LOVU NE RADEĆI NIŠTA, ZA ULOG NI KUĆU NIJE ŽALIO: Čitavu deceniju se KLADIO, a evo i na ŠTA!

Danijel je krenuo da se kladi uz male kvote, na pesme koje su se kvalifikovale, računajući da su ove opklade praktično sigurne

Objavljeno:

Mnogi će reći da je najbolji deo Evrovizije zapravo glasanje - kada iz svoje fotelje bez mnogo stresa pratimo kojoj numeri ide 12 a kojoj 0 poena. Ipak, jedan čovek se ne bi složio da mu je glasanje ikada bilo bez stresa, jer mu je od rezultata jednom zavisilo da li je osvojio desetine hiljada funti - ili je izgubio kuću.

Naime, Danijel Guld iz Engleske je skoro čitavu deceniju bio profesionalni kockar na "Pesmi Evrovizije". Oduvek je bio veliki ljubitelj ovog takmičenja, ali je 2004. shvatio da od toga može da zaradi ozbiljan novac.

To je bila godina kada je Evrovizija uvela polufinale, a Danijel je zaključio da neke zemlje gotovo izvesno prolaze u finale na osnovu glasova dijaspore, odnosno da će dobiti dovoljno poena u teleglasanju da bi se kvalifikovale za finale, na osnovu glasova dijaspore. Zamislite Turke u Nemačkoj koji glasaju za Tursku, ili Rumune u Italiji koji glasaju za Rumuniju.

Danijel je krenuo da se kladi uz male kvote, na pesme koje su se kvalifikovale, računajući da su ove opklade praktično sigurne. Ali u početku nije imao hrabrosti da gleda kada počnu da se objavljuju rezultati.

Živeći svoj san - napustio posao nastavnika

Pobede su se nizale. Godine 2009, Danijel se kladio na Aleksandra Ribaka i njegovu pesmu "Fairytale". Dobitak je bio toliki da je uspeo da otplati hipoteku na svoj stan u Kentiš taunu u severozapadnom Londonu. Odlučio je da napusti posao nastavnika istorije i živi od kockanja na "Evrosongu".

Mesecima, svake godine, Danijel je živeo i disao "Pesmu Evrovizije" – analizirao trendove, istraživao izvođače, pratio glasine na opskurnim forumima. Ispitivao je sve promenljive kvote na raznim tržištima, od pobednika preko prvih deset, do polufinalnih kvalifikacija. Trgovao je ovim evrovizijskim opkladama kao što brokeri trguju akcijama, pokušavajući da predvidi promene u raspoloženju. Ovo nije bilo kompulzivno kockanje – to je bio nemilosrdan, naporan rad i proračun.

Osvojao preko 50.000 funti

Svake godine, pre "Evrosonga", pozajmljivao je novac u protivvrednosti svog stana da bi se kladio. Svake godine, posle takmičenja, vraćao je dugove.

U tipičnoj godini, osvojio bi oko 50.000 funti koje je trošio na putovanje po svetu. Danijel je voleo "Evrosong", voleo je i putovanja – živeo je svoj san.

Ipak, nije lako gledati u budućnost. Filip Tetlok, psiholog i stručnjak za predviđanje, otkrio je da najbolji prognostičari – "superprognostičari" – najveći deo vremena provode vagajući oprečne informacije. Oni razmišljaju o verovatnoći, a ne o izvesnosti, i uvek su otvoreni za nove dokaze. Većina ljudi ovo smatra izazovnim.

Znanje istorije kao njegov saveznik

Znanje istorije pomoglo je Danijelu da bolje razume odnose među zemljama. Putovanja su mu izoštrila osećaj za pop kulturu širom kontinenta. Čak je napisao i članak za Bi-Bi-Si o tome šta bi ulazak Australije na takmičenje mogao da znači.

Pokrivao je svaki ugao takmičenja. Gledao probe, analizirao scenografiju i postavku kamera. Posle polufinala, pratio je koje pesme su bile popularne na Gugl trendingu, Spotifaju ili Jutjubu.

Razmatrao bi redosled takmičara. Jer zbog efekta "pristrasnosti" glasači obično zaborave pesme koje su izvedene ranije. Zatim, "princip kontrasta" kaže da će se brza, zabavna pesma više istaći posle nekoliko sporih balada.

Danijel je bio briljantan u odmeravanju takvih tragova. Ali nijedan profesionalni kockar ne uspeva da sve glatko dobije.

Prava finansijska katastrofa

Profesionalci sebi ne smeju da priušte da budu tvrdoglavi. Moraju da uvide svoje greške i brzo deluju kako bi što je moguće više ublažili gubitak – to jest, da se klade na suprotan ishod. Danijel je takođe bio dobar u tome.

Ali 2018. godine otkrio je da ne može da deluje dovoljno brzo. Mislio je da pesma sa Kipra – "Fuego", od Elene Fureire – nema šanse. Mesecima se kladio protiv nje.

U međuvremenu, najviše je ulagao na čudnu pesmu iz Izraela – "Toy", od Nete. Mislio je da je to baš ono za šta će se publika opredeliti. Kada je završeno polufinale, Danijel je shvatio da je pogrešio u pogledu kiparske pesme. Gledaocima se dopala pesma.

Danijel je odmah otišao u kladionicu kako bi se koliko-toliko zaštitio. Kladivši se sada na Kipar, smanjio bi svoj potencijalni gubitak ako bi pesma "Fuego" pobedila.

Ali kvote su se prebrzo promenile da bi Danijel mogao da se izvuče. Na njegov užas, bio je suočen sa stvarnim rizikom od finansijske katastrofe.

Ako bi Kipar pobedio – što se sada činilo strašno verovatnim – morao bi da proda svoj stan. Zabezeknut je posmatrao proces glasanja koji se polako odvijao.

Ljubitelji "Evrosonga" znaju kako se ova priča završila. Danijel se izvukao. Izrael je pobedio. Ponovo je mogao da diše, i lepo je profitirao zbog ranog predviđanja da će se gledaocima dopasti Netina pesma. Mogao je da ode na put oko sveta i da sve vrati sledeđe godine i sve ponovi.

Nažalost, situacija se nije tako odvijala.

Kasnije te godine, Danijel je počeo da pati od glavobolje. Zatim je u decembru 2018. godine, na putovanju, iznenada preminuo – u 43. godini.

Obdukcija je pokazala da je imao tumor na mozgu. Nije imao pojma da ga ima.

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

(Espreso/ Blic/ BBC/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.