UMALO UZGUBIO PRST DOK JE IZVLAČIO GRDOSIJU IZ VODE: Vukla mu čamac ceo kilometar, nastao pravi horor (FOTO)
Pecaroš, Foto: :Printscreen/Instagram/ebromadcats

bitka života

UMALO UZGUBIO PRST DOK JE IZVLAČIO GRDOSIJU IZ VODE: Vukla mu čamac ceo kilometar, nastao pravi horor (FOTO)

Najveća bitka u njegovoj karijeri trajala je oko sat vremena

Objavljeno:

Britanski ribolovac, čiju je udicu zagrizao “čudovišni” som težak 100 kilograma, skoro je izgubio prst u jednosatnoj borbi sa nemani, koja je vukla njegov čamac po reci Ebro u Španiji.

Dič Balard (37) je u Španiju došao peca šarana, ali je iznenada nešto mnogo veće zgrabilo mamac. Pecaroš je uskočio u aluminijumski čamac dugačak 3,65 metra kada video da je nešto zagrizlo. Tada je počela „najveća bitka u njegovoj karijeri”, piše Dejli star.

Dič kaže da je “nekontrolisano drhtao” na niskim temperaturama, dok se sat vremena mučio da izvuče ribu dugačku oko 2,75 metra, za koju se ispostavilo da je bila samo 12 kilograma lakša od rekorda reke.

– Sa temperaturom vazduha od -3ºC, hladan vetar je zapravo doprineo da se osećam nepodnošljivo. Pecao sam šarane, ali zakrivljenje na malom štapu od 3 metra je sugerisalo da sam verovatno vezan za soma. Najlon se nekontrolisano odmotavao sa kalema, pa sam pogurao čamac i isplovio, ne stajući ni da zgrabim šešir ili cipele – ispričao je on na Instagram stranici ebromadcats.

Kaže da je sledećih sat vremena bilo jako bolno i da ga je riba vukla sve dalje.

– Kado su se moji mišići umorili i adrenalin je nestao, telesna temperatura je počela da pada, a ja sam čučao na dnu čamca pokušavajući da izdržim dok sam nekontrolisano drhteo. Na kraju se čvor udice pojavio u mraku i znao sam da je moja nagrada blizu. Ono što nisam znao je koliko sam daleko odvučen niz reku. Tada sam bio na više od 1 km od kuće – kazao je ribolovac.

On objašnjava da je u tom trenutku nekako uspeo da navuče rukavice i da je zatim povukao štap sa svom snagom koja mu je preostala.

– Svaki put kada bi riba zaplivala, umalo bih je izgubio jer su mi do tada ruke bile toliko hladne da nisu baš radile ono što im je mozak govorio – priseća se Dič.

Najnapetiji momenat desio se na samom kraju kada je pecaroš, kako kaže, mogao da odleti u ledenu vodu da je najlon pukao. Srećom to se nije desilo i on je poslednjim atomima snage uspeo da dohvati vilicu soma rukom.

– Bio sam fizički i psihički iscrpljen, ali sam morao da poslednji put povučem da bih obezbedio nagradu. Bila je to najveća bitka u mojoj ribarskoj karijeri, ali je ipak ne bih to poželeo nikome – zaključio je Dič, koji inače kao mamac koristi kukuruz i halibut pelete.

Pecaroš je na svom Instagram nalogu objavio fotografije soma kapitalca, a zatim ga vratio u reku.

Svetski rekord za najvećeg evropskog soma ikada ulovljenog je 134,7 kilograma. Upecao ga je Atila Sedeli 2010. u Italiji.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.