ERDOGANOV NAJVEĆI PROTIVNIK POTKAČIO TRENUTNOG PREDSEDNIKA TURSKE: Jedna rečenica posebno UPADA U OČI
Kemal Kiličdaroglu, Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

turska

ERDOGANOV NAJVEĆI PROTIVNIK POTKAČIO TRENUTNOG PREDSEDNIKA TURSKE: Jedna rečenica posebno UPADA U OČI

Pojedine pristalice opozicionog kandidata strahuju za njegovu bezbednost

Objavljeno: 10:03h

Kandidat za predsednika Turske Kemal Kiličdaroglu, kojeg podržava šest opozicionih stranaka, poručio je da će, ukoliko pobedi, doneti slobodu i demokratiju u Tursku.

„Mladi žele demokratiju. Ne žele da policija dolazi na njihova vrata rano ujutru samo zato što su nešto tvitovali“, rekao je Kiličdaroglu za BBC.

Protivkandidat turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na izborima 14. maja, poručio je mladim ljudima da mogu slobodno da ga kritikuju.

Kemal Kiličdaroglu
Kemal Kiličdaroglufoto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

„Potrudiću se da imaju ovo pravo“, rekao je Kiličdaroglu, predsednik glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Pojedine pristalice opozicionog kandidata strahuju za njegovu bezbednost, navodi BBC, ali Kiličdaroglu odgovara da učešće u politici u Turskoj znači birati život pun rizika.

„Ići ću svojim putem šta god Erdogan i njegovi saveznici budu uradili. Ne mogu da me uplaše. Obećao sam to svojoj naciji“, rekao je on.

Govoreći za britanski javni servis, Kiličdaroglu je rekao da će preorijentisati spoljnu politiku Turske i da će prioritet dati odnosima sa Zapadom, a ne sa Kremljom.

„Želimo da postanemo deo civilizovanog sveta. Želimo slobodne medije i potpunu nezavisnost pravosuđa. Erdogan ne razmišlja tako. On želi da bude autoritarniji“, istakao je on.

Kandidat opozicije je najavio da će oni imati više od jednog posmatrača na svim biračkim mestima, čime će obezbediti da bezbedno prebrojavanje glasova.

„Preduzeli smo mere predostrožnosti da to postignemo, naporno radimo već godinu i po dana“, rekao je Kiličdaroglu.

Predsednički izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a prema istraživanjima javnog mnjenja, Kiličdaroglu je u blagoj prednosti.

Bonus video:

01:44

ERDOGAN JE MUDRO PROFITIRAO NA UKRAJINSKOJ DRAMI! Stručnjaci: Sada se Turska okrenula Srbiji, jer želli da deponuje svoj potpis

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.