ZAKERBERG SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Ovako se povezao sa investitorima, povratak u klub MILIJARDERA
Mark Zakerberg, Foto: Profimedia

NAJAVLJENO

ZAKERBERG SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Ovako se povezao sa investitorima, povratak u klub MILIJARDERA

Zakerberg je u retrovizor stavio 2022. godinu, godinu u kojoj je izbačen iz prvih 20 najvećih bogatstava na svetu

Objavljeno:

Vratio se. Mark Zakerberg, izvršni direktor giganta društvenih medija Meta Platforms, ponovo je jedan od najbogatijih milijardera na planeti.

Zakerberg je u retrovizor stavio 2022. godinu, godinu u kojoj je izbačen iz prvih 20 najvećih bogatstava na svetu.

Tokom prošle godine njegovo bogatstvo, koje je povezano sa berzanskim učinkom kompanije Meta, čiji je jedan od najvećih pojedinačnih akcionara, smanjeno je za 71 milijardu dolara u odnosu na 2021.

Ovaj gubitak je predstavljao 57 odsto njegovog bogatstva. Zakerberg je tada živeo noćnu moru, podstaknutu odbijanjem investitora da se opklade na metaverzum kao sledeću veliku stvar za matičnu kompaniju Facebook, Instagram i WhatsApp. Investitori su smatrali da je investiranje u novi projekat glupo i previše rizično.

Kako se ponovo povezao sa investitorima

The Street navodi da se Zakerberg dugo držao strategije za Metaverzum, sve dok konačno nije otvorio oči i pristao da se fokusira na osnovnu delatnost svoje grupe, odnosno na razvoj usluga i proizvoda koje korisnici društvenih mreža žele i kojima teže. Ova promena strategije se isplatila i povratio je poverenje ulagača.

Osim toga, Zakerberg je započeo najavom dva velika talasa otpuštanja zaposlenih. Prvi talas, 9. novembra je odnio 11.000 radnih mjesta, najviše za Metu od njenog osnivanja 2004. Drugi talas uključivao je ukidanje 10.000 radnih mesta, saopšteno je u martu. Ukupno, Meta je odlučio da otpusti 21.000 radnih mjesta za otprilike pet meseci.

1 / 4 Foto: Profimedia

Zakerberg je 2023. nazvao i godinom efikasnosti. Ova efikasnost se isplati, jer je prihod Mete porastao 3% na 28,65 milijardi dolara u prvom kvartalu, objavila je kompanija 26. aprila. Neto profit je pao 24% na 5,71 milijardu dolara, ali je pretrpio veliki trošak restrukturiranja od 621 milion dolara. Potrošnja će ove godine biti ograničena, saopštila je kompanija iz Menlo-Parka u Kaliforniji, očekujući rast prihoda u drugom kvartalu između 29,5 i 32 milijarde dolara.

- Dok se naša finansijska pozicija poboljšava, i dalje verujem da će usporavanje zapošljavanja, izravnavanje naše upravljačke strukture, povećanje procenta naše kompanije koja je tehnička i rigoroznije određivanje prioriteta projekata poboljšati brzinu i kvalitet našeg rada, rekao je Zakerberg analitičarima, tokom poziva kompanije o prihodima 26. aprila. - Takođe verujem da će nam jača finansijska pozicija omogućiti da prebrodimo nestabilno okruženje, a da ostanemo fokusirani na naše dugoročne prioritete.

Zaradio 42,3 milijarde dolara

Dodao je da će u maju Meta izvršiti treći talas otpuštanja i restrukturiranja u svojim poslovnim grupama.

- Ovo je bio težak proces, rekao je Zakerberg. - Ali nakon što se ovo uradi, mislim da ćemo imati mnogo stabilnije okruženje za zaposlene. I onda do kraja godine, očekujem da se fokusiramo na poboljšanje našeg distribuiranog modela rada, isporuku AI alata za poboljšanje produktivnosti i uklanjanje nepotrebnih procesa u celoj kompaniji.”

Investitori su navijali. Deonice Meta su dobile kumulativnih 14,8% u dve trgovačke sesije nakon objavljivanja rezultata za prvi kvartal. Ovo se pretvorilo u skok od više od 10 milijardi dolara za Zakerbergovu neto vrednost 27. aprila, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Od najave prvog talasa otpuštanja radnih mesta 9. novembra, dionice Mete su porasle za 149,1 odsto, što znači povećanje tržišne vrednosti od više od 370 milijardi dolara. Gigant društvenih medija tako je povratio svoje mesto među 10 najvećih svetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Godine 2022. Meta je izbačen iz ovog elitnog kluba kojim dominira Apple. Meta je trenutno osma s tržišnom vrednošću od 616,5 milijardi dolara, prema sajtu companymarketcap.com.

Što više Meta ima, veća je i Zakerbergovo lično bogatstvo. Ove godine, bogatstvo glavnog izvršnog direktora, koji će za nekoliko dana proslaviti svoj 39. rođendan, poraslo je za 42,3 milijarde dolara na 88 milijardi do 28. aprila, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Samo je francuski biznismen Bernar Arno uspio da bogatstvo poveća više od Zuckerbergovog. Arno, izvršni direktor luksuzne grupe LVMH, najbogatiji je čovek na svetu s neto bogatstvom procenjenom na 206 milijardi dolara zaključno s 28. aprilom, što je povećanje od 43,7 milijardi dolara ove godine.

Zakerberg ovim ponovo kuca na vrata prvih 10 najbogatijih ljudi na svijetu. Trenutno je 12. na listi. Šest milijardi dolara dijeli ga od 10. mesta koje zauzima Sergej Brin, jedan od suosnivača Alphabeta.

01:24

Brigadni general Stiv Stajvers: Balkan je uvek bio bure baruta! Srbija je vojno neutralna i most između istoka i zapada

(Espreso/Investitor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.