"U IME OCA I SINA I SVETOGA PIVA": Sveštenik održao SLUŽBU u LOKALNOJ KAFANI! (VIDEO)
Sveštenik, Foto: BBC WORLD NEWS / TWITTER

OVO JOŠ NISMO VIDELI

"U IME OCA I SINA I SVETOGA PIVA": Sveštenik održao SLUŽBU u LOKALNOJ KAFANI! (VIDEO)

Voditeljka BBC-ja Sara Bret pitala je sveštenika da li je ova neobična priča osramotila eparhiju

Objavljeno:

Iako sveštenici molitve mogu obavljati gde god požele, u prevozu, na polju, u svojim kelijama... liturgije i mise se međutim moraju održati isključivo u crkvama. Ipak, čini se da jedan sveštenik nije imao izbora te je svoju misu improvizovao na drugom mestu van crkve - u jednom irskom pabu.

Naime, zbog renoviranja crkve otac Majkl Kjuzak iz okruga Golvej u Luksemburgu, našao se u nezgodnoj situaciji nemajući gde da održi misu, te je ubrzo došao na genijalnu ideju. On je irski bap pretvorio u improvizovanu crkvu za nedeljnu misu.

Objasnio je da je imao problem gde da održava verske obrede jer je njegova crkva zatvorena zbog renoviranja.

"Imamo veliku versku zajednicu, preko hiljadu ljudi. Proverio sam nekoliko crkava ovde, ali vremena misa su nam se poklapala.", izjavio je on.

Pab kao jedina alternativa

Rekao je da je pronalaženje alternativnog mesta počelo da izgleda kao nemoguć zadatak, pa mu je prijatelj predložio vlasnike lokalnog irskog paba.

"Dobio sam broj i nazvao ih“, rekao je on.

Edrijen i Vinsent Klark, poreklom iz Irske, vode pab u centru grada Luksemburga. Dok je bila na odmoru, Edrijen je dobila neočekivani poziv.

"Zazvonio mi je telefon i začula sam vrlo ozbiljan i zvaničan glas. Pomislila sam da se radi o nekoj prevari, da je neka šala, međutim bio je to ni manje ni više nego sveštenik", rekla je Klark.

Nakon što je saslušala sveštenikovu nevolju, Klark je pristala da pomogne.

"Rekla sam mu da se javi sledeće nedelje. Pomisleći da, ako je prevara, neće se pojaviti."

Popilo se i po koje pivo

Ipak, otac Majkl se pojavio i držao misu dve nedelje zaredom, sve dok nije našao drugo mesto da održi službu. Pab je obično zatvoren nedeljom, ali je otac Majkl rekao da se otvara "posle druge mise" i da su popili po koje pivo.

Voditeljka BBC-ja Sara Bret pitala je sveštenika da li je ova neobična priča osramotila eparhiju.

"Može tako da se kaže, ali to možda i nije pravi opis, eparhija je bila iznervirana što nismo mogli da nađemo mesto za misu, ali znate kako, imali smo divno popodne i malo pevali. Život se nastavlja", odgovorio je na pitanje sveštenik.

Bonus video:

00:53

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO

(Espreso / Blic, Gordana Vuksanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.