FILMSKA AKCIJA INTERPOLA PO CELOJ LATINSKOJ AMERICI: Zaplenjeno 203 TONE KOKAINA, ovo su detalji operacije
Policija, Foto: Printscreen/Youtube

hapšenje

FILMSKA AKCIJA INTERPOLA PO CELOJ LATINSKOJ AMERICI: Zaplenjeno 203 TONE KOKAINA, ovo su detalji operacije

Takođe je zaplenjeno više od 8.000 komada nelegalnog vatrenog oružja i izvršeno gotovo 15.000 hapšenja

Objavljeno:

Policija u Latinskoj Americi zaplenila je 203 tone kokaina i drugih droga u vrednosti od pet milijardi dolara u operaciji koja je trajala tri nedelje i obuhvatala je 15 zemalja, javlja BBC.

Takođe je zaplenjeno više od 8.000 komada nelegalnog vatrenog oružja i izvršeno gotovo 15.000 hapšenja.

Policijske snage od Meksika na severu do Argentine na jugu razmenile su informacije u operaciji koju je koordinisao Interpol.

Interpol je saopštio da su hapšenja poremetila rad nekoliko moćnih bandi.

Pod nazivom "Okidač IX", međunarodni napori su uglavnom bili usmereni na borbu protiv trgovine nelegalnim vatrenim oružjem.

Kokain
Kokainfoto: Profimedia

Eksperti iz zemalja učesnica okupili su se u centru operacija u Foz do Iguasu, gradu na granici Brazila sa Argentinom i Paragvajem, od 12. marta do 2. aprila.

Tamo su razmenili obaveštajne podatke o funkcionisanju međunarodnih kriminalnih grupa, kao što su "First Capital Command" (PCC) i "Mara Salvatrucha", sa ciljem da ometaju protok nelegalnog vatrenog oružja.

Interpol već dugo upozorava da krijumčarenje oružja jača moć bandi i dodatno podstiče njihove kriminalne aktivnosti.

"Činjenica da je operacija usmerena na ilegalno vatreno oružje dovela do tako velikih zaplena droge je dodatni dokaz, ako je potrebno, da su ovi zločini isprepleteni", rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok o pronađenih 203 tone kokaina i drugih droga.

Kriminalne bande u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi sve su bolje naoružane i lokalna policija se često nađe nadjačana kada se suoči sa njima.

U Brazilu i susednom Paragvaju, na primer, članovi PCC-a su organizovali velike pljačke banaka i bekstva iz zatvora. Banda se prvi put pojavila u Brazilu, ali se proširila na druge zemlje i povezana je s ubistvom paragvajskog tužioca dok je bio na medenom mesecu u Kolumbiji.

"Mara Salvatrucha", takođe poznata kao MS-13, nastavlja da kontroliše veći deo trgovine ljudima, kao i šverc droge i oružja u Centralnoj Americi.

Interpol je saopštio da je ova operacija dovela do zaplene velikih količina municije čak i u zemljama koje do sada uglavnom nisu bile povezane sa nasiljem velikih razmera.

Policija u Urugvaju zaplenila je 100.000 komada municije, što je najveća zaplena ikada u toj zemlji.

U Urugvaj su ga prokrijumčarila dvojica evropskih državljana, što ukazuje na potrebu za međunarodnom razmenom obaveštajnih podataka, saopštio je Interpol.

Bonus video:

03:19

interpol

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.