PUTIN NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI U HRAMU: U svečanom odelu sa svećom učestvovao u bogosluženju (VIDEO)
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

pravoslavni uskrs

PUTIN NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI U HRAMU: U svečanom odelu sa svećom učestvovao u bogosluženju (VIDEO)

Putin se pojavio u crkvi oko ponoći, bliže pashalne jutrenje, koje je počelo odmah posle litije

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin došao je na Vaskršnju službu u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Svečanu liturgiju u čast praznika služi Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Putin se pojavio u crkvi oko ponoći, bliže pashalne jutrenje, koje je počelo odmah posle litije. Predsednik je obučen u svečano odelo, u rukama drži upaljenu crkvenu sveću. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin stoji pored Putina na službi u glavnoj katedrali zemlje.

Šef države tradicionalno prisustvuje bogosluženjima tokom velikih crkvenih praznika. Putin obično slavi Božić u crkvama van Podmoskovja, ali na Vaskrs predsednik, po pravilu, dolazi na bogosluženje u Saborni hram Hrista Spasitelja.

Samo dva puta je učestvovao na Vaskršnjim proslavama van prestonice – 2000. godine u Isakijevskom Sabornom hramu u Sankt Peterburgu i 2003. u Sabornom hramu Svetog Nikole u ​​Dušanbeu, gde je bio u poseti.

Šef države je jednom propustio Vaskršnju službu - 2020. godine zbog pandemije korona virusa (ali je zapalio sveću u kapeli u Novo-Ogarjevu).

Kako je Putin primetio, Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije koji slave Vaskrsenje Hristovo, oko visokih moralnih ideala i vrednosti, budi u ljudima najsvetlija osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

Vaskrs je glavni praznik čitavog hrišćanskog sveta, koji obeležava vaskrsenje raspetog Isusa Hrista iz mrtvih, ključni događaj u istoriji hrišćanstva. Ruska pravoslavna crkva svoj datum računa na osnovu solarnog i lunarnog kalendara. 2023. godine pada 16. aprila.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.