ALEKSEJ NAVALJNI U KRITIČNOM STANJU: Izgubio je 8 kilograma za 2 nedelje?
Aleksej Navaljni, Foto: Profimedia

DRAMA

ALEKSEJ NAVALJNI U KRITIČNOM STANJU: Izgubio je 8 kilograma za 2 nedelje?

Navaljni komunicira sa spoljnim svetom preko svojih advokata

Objavljeno:

Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski opozicioni političar, u zatvoru se bori sa teškim bolom u stomaku koji bi mogao biti rezultat otrova sporog dejstva, rekao je njegov bliski saveznik Ruslan Šavedinov.

Šavedinov je rekao da je prošle nedelje pozvana hitna pomoć u kaznenu koloniju IK-6 u Melehovu, oko 250 kilometara istočno od Moskve, gde je Navaljni zatvoren.

„Njegova situacija je kritična, svi smo veoma zabrinuti“, rekao je Ruslan Šavedinov za Gardijan dodajući da su zatvorske vlasti odbile da Navaljni bude primljen u bolnicu.

Šaveddinov je rekao da nije bilo novosti o zdravstvenom stanju Navaljnog od dolaska hitne pomoći, jer „zatvorske vlasti čine sve što je moguće da ga izoluju“.

Navaljni komunicira sa spoljnim svetom preko svojih advokata. Ovaj 46-godišnjak služi kaznu od ukupno 11 i po godina po optužbama za prevaru i nepoštovanje suda.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljnifoto: Profimedia

Zabrinutost zbog zdravlja Navaljnog raste poslednjih meseci i dovela je do toga da su grupe ruskih poslanika i lekara pod punim imenom piali peticiju i zahtevaju da on dobije bolju medicinsku negu.

Šavedinov je rekao da njegov tim sada veruje da se Navaljni polako truje.

„Naša teorija je da ga postepeno ubijaju, koristeći sporo delujući otrov koji se primenjuje kroz hranu“, rekao je on.

„Možda zvuči kao paranoja, ali nakon trovanja novičokom, čini se potpuno verovatnim. Izgubio je 8 kg za dve nedelje, to se ranije nije dešavalo i lekari mu ne govore zašto ga boli toliko“, rekao je Šaveddinov.

Navaljni je otrovan novičokom, nervnim agensom sovjetske proizvodnje, na putovanju u Sibir 2020. On je bio na lečenju u Berlinu i optužio je Vladimira Putina da stoji iza napada.

Na pitanje o tvrdnjama da se Navaljni možda polako truje, Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da Kremlj ne prati njegovo zdravstveno stanje i da je to pitanje savezne kazneno-popravne službe.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljnifoto: Profimedia

Šaveddinov je rekao da zatvorske vlasti pokušavaju da „slome" Navaljnog tako što ga neprestano smeštaju u izolator (šizo), ili kaznenu ćeliju, zbog manjih kršenja zatvorskih pravila ili bez ikakvog objašnjenja.

„Od avgusta, Navaljni je većinu svog vremena provodio u kaznenoj ćeliji“, rekao je Šaveddinov.

„Ne možete da spava kako treba u Šizou, nema pristupa zatvorskoj prodavnici hrane i teško je pisati i čitati pisma zbog lošeg osvetljenja“, dodao je on.

Mari Struters, direktorka Amnesti internešenela za istočnu i centralnu Evropu, rekla je: „Ruske zatvorske vlasti koriste okrutne metode koje su usavršile godinama kako bi pokušale da slome duh Alekseja Navaljnog čineći njegovo postojanje u kaznenoj koloniji nepodnošljivim, ponižavajućim i dehumanizujućim“.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.