PREMINUO POZNATI UMETNIK!
Smrt, Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO POZNATI UMETNIK!

Još jedna tužna vest

Objavljeno:

Francuski baletski koreograf Pjer Lakot, koji je pomogao zvezdi baletske scene Rudolfu Nurejevu da prebegne iz Sovjetskog Saveza, preminuo je danas u 91. godini.

Njegova supruga, penzionisana primabalerina Gilen Tesmar saopštila je da je Lakot preminuo jutros u 4.00 zbog komplikacije rane koju je imao, prenosi ; Bi-Bi-Si (BBC) Lakot je pomogao Nurejevu da pobegne agentima KGB-a u Parizu i da zatraži azil na aerodromu u glavnom gradu Francuske Le Burže 1961. godine.

Njegova uloga u čuvenom bekstvu prikazana je u biografskom filmu Bela vrana iz 2018. u režiji Rejfa Fajnsa.

Gospođa Tesmar je rekla da je njen muž umro jer se inficirao sepsom zbog posekotine.

Smrt
Smrtfoto: Profimedia

Lakot se 1961. godine spijateljio sa tatarskim baletskim igračem Nurejevim dok je bio na turneji u Parizu sa kojim je počeo da obilazi gradske restorane, barove i muzeje.

Ta tura gradom razbesnela je agente KGB-a koji su Nurejevu je rekli da će ga poslati kući, što je igrač shvatio kao pretnju mu više nikada neće biti dozvoljeno da napusti zemlju.

Nurejev je zamolio Lakota da se zauzme za njega dok je bio okružen agentima na aerodromu što je koreograf i učinio tako što su zajedno zatražili zaštitu od francuskih policajaca pa je baletan ostao na Zapadu.

Uprkos tome što je priznat kao jedan od najvećih plesača svoje ere, Nurejev i njegova porodica platili su visoku cenu. Dozvoljeno mu je da se vrati u SSSR tek više od 25 godina kasnije kada mu je majka umirala, dok su karijere njegovih sovjetskih prijatelja trpele.

Lakot je započeo svoju karijeru u Baletu Pariske opere kao tinejdžer, a kasnije je skrenuo pažnju na oživljavanje zaboravljenih produkcija iz 19. veka.

Nakon što je povredio skočni zglob, baletski koreograf je skrenuo pažnju na arhivu Pariske opere iz 1968. godine.

Njegovo poslednje delo 2021. bila je produkcija "Crveno i crno", prema romanu francuskog pisca Stendala iz 1830. godine.

Iako je imao 91 godinu, on je i dalje radio, rekla je njegova supruga.

"Veoma je tužno. Imao je još toliko projekata i pisao je knjigu", dodala je ona.

Bonus video:

00:14

PREMINUO MALČANSKI BERBERIN: Ninoslav Jovanović umro u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.