DESNIČARI PRED PRAGOM POBEDE? Detalji TESNOG izbora, šta se TAČNO DEŠAVA
Izbori, Foto: Profimedia

izbori

DESNIČARI PRED PRAGOM POBEDE? Detalji TESNOG izbora, šta se TAČNO DEŠAVA

Socijaldemokratska partija je trenutno druga

Objavljeno:

Finska opoziciona desničarska Nacionalna koaliciona partija (NCP) održala je tesno vođstvo na današnjim parlamentarnim izborima, osvojivši 20,8 odsto glasova, preneo je Rojters, podsećajući da su rani rezultati neretko neprecizni.

Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin je druga sa 20,7 odsto podrške, a onda sledi nacionalistička Partija Finaca sa 18,6 odsto, na osnovu 40,1 odsto prebrojanih glasova.

Fanovi Sane Marin (37) iz celog sveta je smatraju liderkom nove generacije, ali se u svojoj zemlji suočila sa kritikama zbog odlaska na žurke i velikih troškova vlade.

Izbori
Izborifoto: Profimedia

Ukoliko se NCP zadrži na prvom mestu, njihov lider Peteri Orpo će prvu dobiti šansu da okupi većinu u parlamentu, pa bi eri Sane Marin najverovatnije došao kraj, dodaje britanska novinska agencija.

NCP je u prethodne dve godine vodio u anketama, ali se prednost istopila prethodnih meseci.

Ova stranka je obećala da će smanjiti javnu potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dostigao 70 odsto BDP-a otkako je Marin preuzela vladu 2019. godine.

Orpo je optužio Marin da je srozala finsku ekonomsku rezinstentnost u vreme kada se energetska kriza u Evropi, usled rata u Ukrajini, odrazila jako na Finsku, a troškovi života povećali.

Bonus video:

04:33

NIŠTA NIJE DEFINITIVNO DOK SE IZBORI U CG NE ZAVRŠE!

(Espreso/ Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.