"UKOLIKO OSETI MALO KRVI, POČEĆE DA PRITISKA": Zelenski u PANICI zbog BORBE u ovom GRADU, strahuje da IZGUBI rat
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, Profimedia

rat u ukrajini

"UKOLIKO OSETI MALO KRVI, POČEĆE DA PRITISKA": Zelenski u PANICI zbog BORBE u ovom GRADU, strahuje da IZGUBI rat

Otkako je počela ruska invazija, Ukrajina, uz pomoć Zapada, iznenadila je svet snagom svog otpora protiv veće, bolje opremljene ruske vojske

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da bi, ukoliko njegova zemlja ne pobedi u bici u ključnom gradu na istoku, Rusija mogla da izgradi sistem međunarodne podrške za sporazum, koji bi od Ukrajine zahtevao da napravi neprihvatljive kompromise.

"Ako bi Bahmut pripao Rusima, Vladimir Putin bi svoju pobedu prodao zapadu, svom društvu, Kini, Iranu", rekao je Zelenski u intervjuu za AP.

"Ukoliko oseti malo krvi, oseti da smo slabi, počeće da pritiska i pritiska", rekao je Zelenski.

Otkako je počela ruska invazija, Ukrajina, uz pomoć Zapada, iznenadila je svet snagom svog otpora protiv veće, bolje opremljene ruske vojske. Ukrajinske snage su zadržale prestonicu Kijev i potisnule Rusiju sa drugih strateški važnih oblasti.

Međutim, dok rat ulazi u drugu godinu, Zelenski se trudi da održi visoku motivaciju u svojoj vojsci i ukrajinskom narodu.

Zelenski je takođe svestan da je uspeh njegove zemlje u velikoj meri posledica talasa međunarodne vojne podrške, posebno iz SAD i Zapadne Evrope. Ali neki u Sjedinjenim Državama, uključujući republikanca Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika i aktuelnog kandidata za 2024, postavili su pitanje da li Vašington treba da nastavi da šalje Ukrajini milijardu dolara vojne pomoći.

"SAD shvataju da, ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti", rekao je Zelenski za AP.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

Zelenski je nedavno posetio i Bahmut, kako bi podigao moral vojnika, u kojem mesecima traje žestoka borba. Dok neki zapadni vojni analitičari sugerišu da grad nije od strateškog značaja, Zelenski je upozorio da bi gubitak bilo gde u ovoj fazi rata mogao da ugrozi teško izboreni zamah Ukrajine.

"Ne možemo da izgubimo korake jer su rat komadići pobede. Male pobede, mali koraci", rekao je on.

Komentari Zelenskog su priznanje da bi gubitak 7-mesečne bitke za Bahmut, najduže u ratu do sada, bio više skup politički nego taktički poraz.

On je predvideo da će pritisak od poraza u Bahmutu doći brzo - kako od međunarodne zajednice, tako i unutar njegove zemlje.

"Naše društvo će se osećati umorno, nateraće me da napravim kompromis sa njima", istakao je on.

Za sada, prema njegovim rečima, nije osetio takav pritisak. Međunarodna zajednica se uglavnom okupila oko Ukrajine nakon ruske invazije 24. februara 2022. Poslednjih meseci, parada svetskih lidera posetila je Zelenskog u Ukrajini, od kojih većina putuje u vozovima sličnim onima koje predsednik koristi da pređe zemlju.

U intervjuu za AP, Zelenski je pozvao u Ukrajinu jednog bitnog i strateški značajnog lidera koji nije posetio zemlju - kineskog predsednika Si Đinpinga.

"Spremni smo da ga vidimo ovde. Želim da razgovaram sa njim, imali smo kontakt pre početka rata, ali nismo pričali duže od godinu dana", rekao je on.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

Zelenski je dao malo predviđanja o najvećem pitanju koje visi nad ratom: kako će se on završiti. On je, međutim, izrazio uverenje da će njegova nacija pobediti nizom "malih pobeda i malih koraka protiv veoma velike zemlje, velikog neprijatelja, velike vojske", ali kako je rekao, "malog srca".

Predsednik Ukrajine shvata da ih je rat promenio, ali da je njegovo društvo učinio jačim.

"Moglo je da ide na jedan način, da podeli zemlju, ili na drugi način - da nas ujedini. Zahvalan sam svima - svakom pojedinačnom partneru, našem narodu, hvala Bogu, svima - što smo pronašli ovaj put u ovom kritičnom trenutku za naciju. Pronalaženje ovog puta je bila stvar koja je spasila našu naciju, a mi smo spasili svoju zemlju. Mi smo zajedno", zaključio je Zelenski.

Bonus video:

05:58

OVO JE POSLEDNJA LINIJA ODBRANE BAHMUTA: Pad ključnog grada pitanje sata, a Zelenski ima samo još JEDAN POTEZ na raspolaganju

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.