"CRVENE CIPELE" IMAJU DUBOKO ZNAČENJE: Svi treba da ZAPAMTIMO ovaj simbol, krije OGROMNU BOL, ali i HRABROST
Crvene cipele, Foto: Ana Batrićević, EPA OLIVIER HOSLET

simbol

"CRVENE CIPELE" IMAJU DUBOKO ZNAČENJE: Svi treba da ZAPAMTIMO ovaj simbol, krije OGROMNU BOL, ali i HRABROST

Crvene cipele postale su globalni znak za problem koji ima jedno ime i više formi

Objavljeno: 13:07h
Verica Arsić

Nasilje nad ženama u Srbiji je prema podacima feministčkih udruženja, poput "SOS ženski centar" eskaliralo u 9 femicida do početka marta ove godine.

Većina ubijenih žena nastradala je od strane svog partnera ili bliskog člana porodice, te se često govori o nasilju u porodici ili partnerskom nasilju povodom femicida. Iako tehnički ispravni nazivi oni su eufemizmi za muško nasilje. Dakle, kada se govori o femicidu, ili fizičkom, mentalnom, emotivnom, ekonomskom nasilju nad ženama i devojčicama, misli se na nasilje muškarca nad ženom, na muško nasilje.

Feministkinje, radnice koje pomažu žrtvama muškog nasilja i aktivistkinje u drugim sferama rada pokušavaju da ukažu na poziciju žena i na sistemsku agresiju koje one trpe, a koja se preslikava i u porodičnim, partnerskim odnosima.

Među ženama koje upozoravaju o nasilju nad ženama jesu i umetnice koje kroz svoj pisani, zvukovni, slikovni rad beleže i prenose glas žrtava i borkinja za prava žena.

Među njima je i Elina Šauvet (Elina Chauvet) koja je osmislila i sprovela ideju Crvenih cipela (Los zapatos rojos).

Crvene cipele

Elina Šauvet je vizuelna umetnica iz Meksika koja je 2009. godine stvorila instalaciju Crvenih cipela u znak sećanja i upozorenja na femicid.

Naime, kao feministkinja Šauvet je želela da kroz svoju umetnost doprinose borbi žena za sigurniju i bolju poziciju u društvu. Bojeći cipele u crvenu boju umetnica je ukazala na ubistva uslovljena mržnjom prema ženskom polu koja se, u tom trenutku, kako u Meksiku, tako i u ostatku sveta, ne tretiraju kao muško nasilje. Odbijanjem da se ubistvo žene posmatra kao femicid dovodi do ublažavanja zločina i jačanja patrijarhalnih struktura, a to je upravo ono na šta se upozorava ovom instalacijom.

Crvene cipele
Crvene cipelefoto: EPA OLIVIER HOSLET

Crvene cipele, prema ideji umetnice, predstavljaju broj ubijenih žena u jednom gradu, regiji ili državi, to jest jedan par cipela simbol je za jednu ubijenu ženu.

Time bi broj crvenih cipela koje bi bile postavljene u nekom gradu u Srbiji početkom marta 2023. godine bio 18, to jest devet pari.

Šta predstavlja crvena boja?

Cipele su crvene boje iz tri razloga. Prvi je očigledan jer crvena je od antike (Eshilove Orestije) predstavlja krv ubijenih. Crvena je oličenje žena koje su nastradale od muške ruke, ona je simbol krvoprolića.

Drugi razlog jeste u vezi sa aktivizmom. Borba žena da edukuju društvo o položaju žena, spreče i kazne femicid jeste značajan deo ove instalacije jer upravo simboliše ideju umetnice i aktivistkinja.

Crvene cipele
Crvene cipelefoto: EPA OLIVIER HOSLET

Treći razlog je ljubav. Crvena jeste boja ljubavi, a u ovoj instalaciji misli se na empatiju i solidarnost koju svako ljudsko biće treba da ima prema drugom. Saosećati se sa ženama i pomagati im u njihovoj borbi da budu bezbedne i jednake sa muškarcima jeste odraz ljubavi prema drugom, kao i prema sebi.

Dokle dostiže glas Crvenih cipela?

Iako je autorka iz Meksika i početna ideja jeste nastala zbog utihnutih glasova žena iz te države, ovakva instalacija pronašla se u više od 80 gradova širom sveta.

Razlog jeste jedan - femicid je prisutan svuda gde se žena posmatra kao drugo, manje vredno biće koje treba korektovati, makar joj i život uzeli, prema želji i potrebi muškarca i patrijarhalnog društva.

Crvene cipele
Crvene cipelefoto: EPA JIM HOLLANDER

Mesto na kome se misli tako jeste ceo svet jer je patrijarhat ukorenjen u oblike delovanja svih država. Zato su Crvene cipele simbol stradanja žena u patrijarhatu, ali i borbe da se to ne zaboravi i da se promeni.

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.