ISTORIJSKI ŠTRAJK JE PARALISAO NEMAČKU: Šta je pozadina cele priče?
Protesti u Nemačkoj, Foto: EPA HANNIBAL HANSCHKE, EPA filip singer, Axel Heimken dpa via AP, AP Photo Markus Schreiber, EPA RONALD WITTEK

protesti u nemačkoj

ISTORIJSKI ŠTRAJK JE PARALISAO NEMAČKU: Šta je pozadina cele priče?

S obzirom na to da u štrajku učestvuju i radnici nemačkih autoputeva, strahuje se i od velikih zastoja

Objavljeno: 10:19h

Štrajk celokupnog saobraćajnog sektora u Nemačkoj, jedan od najvećih u poslednjih nekoliko decenija u evropskoj privredi, paralizovao je danas ujutro vazduhoplovni, železnički, pomorski i autobusni saobraćaj.

Jednodnevni štrajk kojeg su sazvali sindikat Verdi te železnički sindikat EVG poslednji je u višemesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile veliku evropsku privredu jer više cene hrane i energije smanjuju životni standard.

Dva najveća aerodroma u zemlji, u Minhenu i Frankfurtu, obustavili su letove, dok je nemački železnički operater Nemačka železnica (Deutsche Bahn) otkazao međugradske železničke usluge.

Štrajk obuhvata i vodeni saobraćaj u Nemačkoj, te uprave autoputeva.

Nemačka
Nemačkafoto: Profimedia

S obzirom na to da u štrajku učestvuju i radnici nemačkih autoputeva, strahuje se i od velikih zastoja u ponedeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom. Naknadno je saopšteno da tuneli ipak neće biti zatvoreni.

"Akcija je pitanje opstanka za milione radnika"

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2.5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući u javnom prevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenih železničkog operatera Nemačke železnice i autobuskih kompanija.

Frank Verneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u periodu od 31 godinu, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milione radnika usred visoke inflacije, prema novinama Bild am Sontag.

Nemačke potrošačke cene porasle su više nego što se očekivalo u februaru - za 9.3 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje novina Augsburger Algemejn od ponedjeljka da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio je da su mogući dalji štrajkovi upozorenja, uključujući i tokom nadolazećeg razdoblja uskršnjih praznika.

Iz Nemačke železnice je u nedelju rečeno da je štrajk "preteran, neutemeljen i nepotreban", a poslodavci upozoravaju da bi veće plate rezultirale višim cenama karata i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

Većina ima razumevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Nemačka novinska agencija dpa, uprkos velikim problemima koje donosi štrajk saobraćajnog sektora u Nemačkoj većina građana ima razumevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Nemačka
Nemačkafoto: Profimedia

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne zavisi od prevoznih sredstava ili je pronašlo neko alternativno rešenje za ponedeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su da se pojave na radnom mestu ili u školi uprkos štrajku saobraćajnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana pre, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

Bonus video:

04:42

NEMAČKA ČISTI OSTATKE NACIZMA! Damjanović: Šta rade? Ima skoro 100 godina! A IMALA JE 8, kada je uspostavljen totalitarni režim!

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.