"NEMAJU DODIRNE TAČKE SA REALNOŠĆU": Ove 4 zemlje NE MOGU da budu posrednici u mirovnom procesu, Rusi rekli SVOJE
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

svetski odnosi

"NEMAJU DODIRNE TAČKE SA REALNOŠĆU": Ove 4 zemlje NE MOGU da budu posrednici u mirovnom procesu, Rusi rekli SVOJE

Odnos Rusije prema ovim zemljama se ne menja

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, rečeno je za RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je izneo mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, pre svega zato što su „sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine“.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajinifoto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obaveštajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike.

Pored toga, te zemlje su „uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom“, navode u ruskom ministarstvu.

"Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahteve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću“, naglasili su u ruskom MSP.

Bonus video: Rat u Ukrajini ne prestaje kada Rusija odredi svoje granice i zaustavi ofanzivu

04:13

Rat u Ukrajini ne prestaje kada Rusija odredi svoje granice i zaustavi ofanzivu

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.