BORELJ OZBILJNO UPOZORIO BELORUSIJU: Ako se ovo obistini nastaće OGROMAN PROBLEM
Foto: Printscreen/RTS

uputili pretnje

BORELJ OZBILJNO UPOZORIO BELORUSIJU: Ako se ovo obistini nastaće OGROMAN PROBLEM

Nuklearna retorika Moskve je opasna i neodgovorna, saopštio je danas NATO

Objavljeno:

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) upozorio je danas da je EU "spremna" za nove sankcije protiv Belorusije ako ta zemlja rasporedi rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

"Belorusko primanje ruskog nuklearnog oružja predstavljalo bi neodgovorno povećanje napetosti i pretnju evropskoj bezbednosti. Belorusija to još može da zaustavi, to je njen izbor. EU je spremna da odgovori daljim sankcijama", napisao je Borel na Tviteru.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u subotu najavio ;da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na teritoriji svog saveznika Belorusije koja je uz granicu Evropske unije.

Nuklearna retorika Moskve je opasna i neodgovorna, saopštio je danas NATO.

"NATO je na oprezu i pažljivo pratimo situaciju. Nismo primetili nikakve promene u Rusiji koje bi se odnosile na nuklearno oružje", rekla je portparolka te alijanse, Oana Lungesku (Lungescu).

NATO
NATOfoto: EPA-EFE/KIKO HUESCA, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

EU je krajem februara produžila sankcije Belorusiji na godinu dana zbog represije koju je sprovodio režim Aleksandra Lukašenka i podrške ratu koji vodi Rusija u Ukrajini.

Predsedniku Belorusije Lukašenku i za još 194 ličnosti bliske njegovom režimu zabranjen je ulazak u EU, a njihova imovina je zamrznuta.

Belorusija je takođe predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, telekomunikacijama, energetici i saobraćaju.

Putin je raspoređivanjenuklearnog oružja u Belorusiji pravdao ;razmeštanjem američkog oružja u Evropi.

"To nije ništa neubičajeno. SAD to rade decenijama. Imaju dugu istoriju razmeštanja svog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji svojih saveznika", rekao je Putin i dodao da se dogovorio sa Belorusijom da to učini.

Predsednik Rusije rekao je da od 3. aprila počinje obuka osoblja, a do 1. jula biće završena izgradnja specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

Lungesku je rekla da je Rusija kršila svoje obaveze o kontroli naoružanja, nedavno suspendujući svoje učešće u novom sporazumu START, sa SAD.

"Rusija mora da se vrati poštovanju svojih obaveza i delovanju u dobroj veri", dodala je portparolka NATO-a.

03:10

Nuklearno oružje bio bi poslednji korak Rusije

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.