PO BIBLIJI JE BILA 1 OD NAJLEPŠIH ŽENA KOJA JE HODALA SVETOM, A NJENO IME NE ZNATE: Zbog jedne stvari očarala MNOGE
Vitsaveja, Foto: Wikipedija/ Bathsheba

biblijski život

PO BIBLIJI JE BILA 1 OD NAJLEPŠIH ŽENA KOJA JE HODALA SVETOM, A NJENO IME NE ZNATE: Zbog jedne stvari očarala MNOGE

Istorijska opsednutost lepim ženama koje su propatile, a Vitsavejina jeste imala tragičan život, i u slučaju biblijske junakinje ispostavila se tačna

Objavljeno:

Prema Bibliji, jedna od najlepših žena koja je hodala hebrejskim svetom bila je Vitsaveja.

Istorijska opsednutost lepim ženama koje su propatile, a Vitsavejina jeste imala tragičan život, i u slučaju biblijske junakinje ispostavila se tačna.

Naime, Vitsavejina lepota i nje turoban život očarali su mnoge autore, te je junakinja predstavljena na slikama poznatih majstora poput Drosta ili Viljama Blejka.

Ko je Vitsajeva?

Kako se u Drugoj knjizi Samuilovoj navodi kralj David je ugledao lepu devojku kako izvodi ritualno kupanje posle menstruacije, te je odlučio da je kidnapuje (originalno na hebrejskom upotrebljen je izraz "nasilno odvesti", ali prema prevodu Stefanovića Karadžića stoji samo "odvesti").

Naravno, ta žena je bila Vitsaveja. Junakinja je prema Bilbiji bila udata za Davidovog hetitskog plaćenika Irija. Međutim, iako je ostao zapamćen kao najpravedniji od svih izraelskih vladara, David nije osećao potrebu da se pravedno ophodi prema Vitsaveji, te ju je nasilno odveo i "legao sa njom u krevet".

David i Golijat, Karavađo
David i Golijat, Karavađofoto: Vikipedija/ Kralj David

Prema bilijskim rečima, Vitsaveja se nije mogla odupreti ni kraljevim naredbama, ni potrebi da sa njom "legne u krevet", ni izbacivanjem iz kuće posle završenog polnog čina.

Prema teoriji feminističke kritike diskursa (Gilbert i Gubar) možemo analizirati da je Vitsaveja kidnapovana, silovana i oterana kući, a da se žena u književnosti uvek pozicionira kao nečije vlasništvo, bez mogućnosti govora i mišljenja.

Majka Solomona

"Pravedni" kralj David je ipak morao da vrati Vitsaveju u svoju kuću jer je junakinja zatrudnela, a i tad joj je bivši muž, slučajnosti radi, poginuo.

Prvo dete je umro, dok je drugo dobilo ime Solomon (onaj koji je od boga voljen), koje će kasnije značiti veliko ime za hrišćanski rod.

Kralj Solomon
Kralj Solomonfoto: Wikipedia/ Solomon

Kao ženu koja je mnogo patila - prema Bibliji više zbog gubitka deteta, nego zbo silovanja - "pravedni" Bog se iskupio Vatsaveji i učinio je delom loze Isusa Hrista.

Međutim, priča o njenom silovanju i zarobljeništvu kod "pravednog" kralja Davida zasenilo je njeno potomstvo, kao i lepota koja je očarala mnoge umetnike.

Bonus video:

02:08

VERONAUKA IM DONELA POBEDU: Učenici iz Sremske Mitrovice osvojili 1. mesto na konkursu „Moja otadžbina (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.