OVU PRINCEZU SU SMATRALI JAKO OPASNOM: Vladala je "iz senke", a umrla u siromaštvu (FOTO)
Princeza Ksenija, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

KNEGINJA

OVU PRINCEZU SU SMATRALI JAKO OPASNOM: Vladala je "iz senke", a umrla u siromaštvu (FOTO)

Princeza Ksenija je 19. januara 1916. godine sa porodicom otišla u egzil

Objavljeno:

Kneginja Ksenija Petrović Njegoš rođena je na Cetinju, kao osma ćerka i deseto od dvanaestoro dece crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene. Kumovao joj je u to vreme tek krunisani ruski car Aleksandar III. Međutim, to kumstvo joj nije dalo privilegiju da se, kao starije sestre, školuje u institutu u Smoljnom, zbog sukoba njene sestre Jelene sa ruskom carskom kućom.

Nesuđeni udvarači

Princeza Ksenija se, uprkos lepoti i velikom broju udvarača, nikada nije udala. Bilo je to pomalo čudno, posebno za to vreme, a i zbog činjenice da se crnogorska dinastija, upravo zahvaljujući ćerkama, orodila sa mnogim kraljevskim porodicama Evrope. Prema novinskim i drugim izvorima iz tog vremena, za brak sa princezom Ksenijom bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba, među kojima su bili srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej i bugarski knez Ferdinand. Od devet ćerki, kralj Nikola nije uspeo dobro da uda samo Vjeru, a princeza Ksenija je svojom voljom ostala neudata. Priče o večitoj udavači, princezi Kseniji od Crne Gore, čule su se u celoj tadašnjoj Evropi, ali istorijski izvori navode da za osobu njenog karaktera i duhovne snage takav izbor nije bio nimalo čudan.

Ksenija Petrović Njegoš
foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

O Kseniji

Princeza Ksenija je 19. januara 1916. godine sa porodicom otišla u egzil i nikada se više, tokom života, nije vratila u Crnu goru.

Ono što je bilo karakteristično za nju bio je ogroman patriotizam i učešće u unutrašnjoj i spoljnoj politici države, što se ne može reći za ostalu decu kralja Nikole, posebno sinove koji nisu imali talenat, a ni volju da se bave tim poslom. Kralju je bilo izuzetno stalo do Ksenijinog mišljenja, toliko da joj je često prepuštao donošenje važnih državnih odluka o čemu možda dovoljno govori i podatak da ju je zvao „Velika”.

U ozbiljnoj i teškoj ratnoj atmosferi, pored vojnih, državnih, diplomatskih i drugih važnih poslova, Ksenija je Dvoru obavljala i dnevne tehničke poslove, zanemarujući svoj položaj princeze radi opšte koristi.

Do kraja života principijelno se zalagala za svoj status, bez obzira što joj je kompromisno prihvatanje pojedinačnih nuđenih rešenja moglo popraviti životne uslove, koji su bili vanredno teški. Umrla je 10. marta 1960. godine u Parizu, u 78. godini.

Majstor fotografije i vozač

Princeza Ksenija stala je upamćena i kao prva žena na Balkanu koja je vozila automobil, ali i prva princeza koja se bavila fotografijom. Fotografije koje su ostale iza nje predstavljaju dragoceno svedočanstvo o Crnoj Gori s početka 20. veka i oslikavaju život i tragediju nje i njene porodice i države Crne Gore. Vozila je automobil marke fiat 1100 koji je na poklon dobila od sestre Jelene.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.