Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
Putin i Si Điping, Foto: Kineski radio Interancional

JAKO VAŽNO

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

„Kina uvek podržava nezavisnu spoljnu politiku. Konsolidovati i dobro razvijati odnose Kine i Rusije je strateški izbor koji je Kina napravila na osnovu sopstvenih fundamentalnih interesa i preovlađujućih kretanja u svetu“, rekao je Si

Objavljeno:

Kineski predsednik Sji Đinping sastao se u ponedeljak u Kremlju sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Dvojica predsednika imala su detaljnu i iskrenu razmenu o odnosima Kine i Rusije i pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Centralna kineska televizija.

Si je naglasio da postoji duboka istorijska logika da odnos Kine i Rusije stigne tamo gde je danas. Kina i Rusija su jedna drugom najveći sused i sveobuhvatan strateški partner koordinacije. Obe zemlje vide svoj odnos kao visok prioritet u svojoj ukupnoj diplomatiji i međunarodnim odnosima.

„Kina uvek podržava nezavisnu spoljnu politiku. Konsolidovati i dobro razvijati odnose Kine i Rusije je strateški izbor koji je Kina napravila na osnovu sopstvenih fundamentalnih interesa i preovlađujućih kretanja u svetu“, rekao je Si.

Si je rekao da bi dve zemlje trebalo dodatno da prodube praktičnu saradnju na raznim poljima i pojačaju koordinaciju i saradnju na multilateralnim platformama, kao što su UN, da bi se podstakao njihov nacionalni razvoj i podmlađivanje i stvorio bedem za mir i stabilnost u svetu. Putin je uputio toplu dobrodošlicu Siju zbog posete Rusiji i još jednom mu srdačno čestitao na reizboru na mesto kineskog predsednika.

Dve strane su imale detaljnu razmenu mišljenja o pitanju Ukrajine.

Si je naglasio da se, po pitanju Ukrajine, grade glasovi za mir i racionalnost.

„Većina zemalja podržava ublažavanje tenzija, zalaže se za mirovne pregovore i protiv je dodavanja goriva u vatru. Istorije pokazuje da konflikti na kraju moraju da se reše dijalogom i pregovorima“, kazao je „Kina je objavila dokument o svom stavu o krizi u Ukrajini, zalažući se za političko rešenje krize i odbacujući hladnoratovski mentalitet i jednostrane sankcije“.

Putin je sa svoje strane rekao da Rusija ceni Kinu što dosledno podržava nepristrasnu, objektivnu i izbalansiranu poziciju i zalaže se za pravednost i pravdu po glavnim međunarodnim pitanjima.

„Rusija je pažljivo proučila dokument o stavu Kine o političkom rešenju pitanja Ukrajine i otvorena je za razgovore za mir. Rusija pozdravlja Kinu da igra konstruktivnu ulogu u tom pogledu“, naglasio je Putin.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.