POZNATO KAKO JE PUTIN REAGOVAO NA NALOG ZA NJEGOVO HAPŠENJE: Otkriveni SVI DETALJI, ima li razloga za ZABRINUTOST?
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

DRAMA NA JENJAVA

POZNATO KAKO JE PUTIN REAGOVAO NA NALOG ZA NJEGOVO HAPŠENJE: Otkriveni SVI DETALJI, ima li razloga za ZABRINUTOST?

Međunarodni krivični sud u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije, zbog navodnih ratnih zločina

Objavljeno: 10:50h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina "otvoreno neprijateljskim potezom", ističući da je Kremlj "miran i da ne prima to k srcu".

"Gledamo u previše otvoreno neprijateljskih poteza protiv naše zemlje i našeg predsednika. Naravno, sve pratimo, ali kad bismo svaku primali k srcu, ništa dobro ne bi bilo. Zato, sa mirom se odnosimo prema ovome, sve pažljivo pratimo i nastavljamo sa radom. Najvažnije je da predsednik nastavlja sa radom", rekao je Peskov upitan kako je Putin reagovao na odluku MKS.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije, zbog navodnih ratnih zločina.

To u ovom trenutku ne bi trebalo mnogo da zabrine Putina, s obzirom na to da MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut - a Rusija nije potpisnica tog sporazuma.

Međutim, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag. Samim tim, ovaj nalog je Putina učinio međunarodno traženim licem i znatno će mu otežati putovanje jer mora da izbegava bilo koju zemlju koja je potpisala sporazum MKS, jer je svaka država potpisnica dužna da uhapsi svakoga ko je optužen od strane suda.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Prema podacima sajta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 123 države su potpisnice Rimskog statuta o MKS.

Bonus video:

00:59

RUSIJA SVE ZAVISNIJA OD KINE: Diktiraće Putinu kako da ratuje! Eksperti upozoravaju na mogući BANKROT SVETSKE SILE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.