PUTIN NIKAD OZBILJNIJI, POZVAO SNAGE BEZBEDNOSTI DA OJAČAJU MERE: Evo ko se sve sada našao NA METI
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

rusija

PUTIN NIKAD OZBILJNIJI, POZVAO SNAGE BEZBEDNOSTI DA OJAČAJU MERE: Evo ko se sve sada našao NA METI

Putin je takođe pozvao da se ojača zaštita osnovnih prava vojnika

Objavljeno: 15:40h

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas snage bezbednosti da ojačaju mere protiv onih koji nastoje da "destabilizuju" Rusiju.

"Pozivam vas da odgovorite oštro protiv pokušaja destabilizacije društvene i političke situacije u zemlji", rekao je Putin na sastanku sa tužiocima.

On je takođe pozvao na aktivniju borbu protiv ekstremizma, što je, kako navodi agencija Frans pres, neodređen ruski pravni izraz koji omogućuje da se gone kako ekstremističke organizacije tako i proukrajinski aktivisti, politčki protivnici i čak Jehovini svedoci.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Tako je pokret sada zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog označen kao "ekstremistički" 2021. godine, što je dovelo do hapšenja više aktivista tog pokreta i odlaska brojnih drugih u izgnanstvo.

Navaljni se protivi ruskoj ofanzivi u Ukrajini i pozvao je Ruse da pokažu svoje neslaganje.

Društvene mreže Fejsbuk i Instagram takođe su označene kao "ekstremističke" i zabranjene su ubrzo posle početka sukoba u Ukrajini, dok je njihova matična kuća Meta stavljena na spisak "terorističkih" organizacija.

Od početka ofanzive u Ukrajini Rusija je preduzela niz represivnih mera kojim se kažnjavaju sve kritike na račun vojske i više osoba je već dobilo teške zatvorske kazne.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajinifoto: Profimedia

Ruski vojni sud je danas tako osudio Kirila Butilina na 13 godina zatvora zbog toga što je zapalio centar za vojnu regrutaciju, prenele su ruske novinske agencije.

Putin je takođe pozvao da se ojača zaštita osnovnih prava vojnika, učesnika i veterana specijalne vojne operacije u Ukrajini i njihovih porodica.

Bonus video:

01:26

Vladimir Putin na ruskom Savetu bezbednosti o međunarodnoj krizi u Ukrajini

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.