DEČAK (13) BRUTALNO KAŽNJEN ZBOG TUČE SA VRŠNJAKOM: Tretiran na izuzetno SUROV NAČIN, slučaj digao opasnu BURU
Zatvor, Foto: Profimedia

UŽAS

DEČAK (13) BRUTALNO KAŽNJEN ZBOG TUČE SA VRŠNJAKOM: Tretiran na izuzetno SUROV NAČIN, slučaj digao opasnu BURU

Ova situacija je izazvala ozbiljnu zabrinutost za stanje ljudskih prava u Kvinslendu

Objavljeno: 10:13h

Dečak (13), domorodačkog porekla, iz države Kvinslend u Australiji, proveo je 45 dana u samici dok je bio u kazneno-popravnom domu za maloletnike u gradu Taunsvil, gde je bio pritvoren zbog tuče sa vršnjakom.

Maloletnik, poznat samo pod imenom "Džon", pušten je uslovno na slobodu nakon 60 dana provedenih u pritvoru, a pretpostavlja se da je proveo 22 uzastopna dana u samici, prenosi BBC.

Ova situacija je izazvala ozbiljnu zabrinutost za stanje ljudskih prava u Kvinslendu.

Dečak je zbog svoje očajne situacije tokom pritvora u svojoj ćeliji napravio poplavu vodom iz toaleta zato što mu je uskraćena voda za piće, rekao je "Džonov" advokat Tim Grau.

"Ako je moj klijent bio u samici zbog nedostatka osoblja, onda se može pretpostaviti da su i druga deca u istoj situaciji. Možda je to češće nego što smo mislili", rekao je advokat.

Zatvor
foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

Grau tvrdi da je njegov klijent, koji ranije nije počinio ozbiljne prestupe, tretiran na izuzetno surov način.

On kaže da ne zna zašto je dečak toliko dugo bio u samici, ali sumnja se da se to desilo zbog nedostatka osoblja u kazneno-popravnom domu za maloletnike.

Dečak je pre dolaska u pritvor za mlade čak šest dana proveo u zatvoru za odrasle. Prošle nedelje je pušten uz usmenu opomenu.

Ovo nije izolovan slučaj, jer je u februaru otkriveno da je drugi dečak iz Kvinslenda, takođe star 13 godina, sa poteškoćama u razvoju, proveo 78 dana zatvoren u ćeliji 20 sati dnevno.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.