NOVE UZNEMIRUJUĆE INFORMACIJE O VELIKOJ KATASTROFI: Meštani u STRAHU, posledice mogu biti RAZARAJUĆE? (VIDEO)
Eksplozija nakon iskakanja voza iz šina, Foto: Printscreen/Twitter/@Imposter_Edits

NOVI UŽAS

NOVE UZNEMIRUJUĆE INFORMACIJE O VELIKOJ KATASTROFI: Meštani u STRAHU, posledice mogu biti RAZARAJUĆE? (VIDEO)

Moglo bi doći do porasta stope raka

Objavljeno:

Životinje se razboljevaju ili umiru u blizini iskakanja voza iz šina i hemijskog požara u istočnoj Palestini u Ohaju, prema izveštajima, što je izazvalo strah od šireg uticaja.

Tejlor Holcer, vlasnik farme nedaleko od zone evakuacije u blizini požara, rekao je za VKBN da se nekoliko životinja koje drži na svom imanju razbolelo. Neki su razvili niz simptoma, uključujući dijareju i natečena lica.

„Od niotkuda je počeo jako da kašlje, samo se isključio, imao je dijareju i umro je veoma brzo“, rekao je Holcer za jednu od svojih životinja.

„Dim i hemikalije iz voza, to je jedina stvar koja to može da izazove, jer se to ne dešava niotkuda“, dodao je on. „Hemikalije za koje nam je rečeno da su bezbedne u vazduhu, to definitivno nije bezbedno za životinje... ili ljude."

Vlasti su saopštile da je voz prevozio visoko toksični vinilhlorid, hlorovodonik i druge opasne materije pre nego što je iskočio iz šina.

Voz Norfolk Southern Railroad je iskočio iz šina dok je 3. februara išao za Pensilvaniju.

Profesor Kevin Crist, direktor Centra za kvalitet vazduha Univerziteta u Ohaju, rekao je da je vinil hlorid kancerogen, izazivajući rak jetre.

"Udišite ih pod velikim koncentracijama i to je zaista loše za vas“, rekao je Krist za ABC Nevs. „To je kao kisela magla. Nije nešto u čijoj blizini želite da budete u velikim koncentracijama".

Jedna žena, stanovnica Severne Lime, ​​tvrdi da su joj neki pilići umrli poslednjih dana. „Snimci moje video kamere pokazuju da su moje kokoške bile savršeno dobro pre svega ovoga, a čim su započele otekline, moje kokoške su usporile i umrle su“, rekla je Amanda Breširs iz Severne Lime, ​​Ohajo, za ABC27.

„Ako to može da uradi kokoškama za jednu noć, zamislite šta će nam učiniti za 20 godina.

Bilo je i tvrdnji da je riba uginula u vodenim tokovima u Istočnoj Palestini ili blizu nje.

Lokalni zvaničnik za zaštitu životne sredine potvrdio je uginuće ribe u izveštajima prošle nedelje. „Lesli Run izlazi iz istočne Palestine i to ide u Bul Krik, koji zatim ide u Nort Fork. I sigurno znamo da je došlo do uginuća ribe u Lesli Runu i Bul Kriku i nekim delovima Nort Forka“, rekao je za VKBN Metju Smit, pomoćnik regionalnog menadžera slikovitih reka za Odeljenje prirodnih područja i rezervata.

Požar je podmetnut kao deo „kontrolisanog oslobađanja“ kako bi se izbegao kvar tankera koji bi mogao izazvati eksploziju, saopštile su vlasti. Ali jedan lokalni stručnjak za opasne materije izrazio je rezerve u vezi sa tom idejom.

Pozivajući se na izveštaje o mrtvim životinjama, zvaničnik Agencije za zaštitu životne sredine Džejms Džastis rekao je za novine da njegova agencija sprovodi stalna ispitivanja vazduha u toj oblasti. Otkrili su da u toj oblasti nisu praćene toksične pretnje, dok je stanovnicima rečeno da je bezbedno da se vrate kući, rekao je on.

Ali neki lokalni stanovnici istočne Palestine rekli su za Vašington post da su pretrpeli štetne zdravstvene posledice nakon povratka kući.

Jedna od njih, Maura Todd, rekla je da su ona i članovi porodice iskusili glavobolju i mučninu ove nedelje. Sada, ona želi da se odseli.

„Gledao sam svaku konferenciju za novinare i nisam čuo ništa što bi me navelo da mislim da je ovo odluka zasnovana na podacima“, rekao je 44-godišnji Tod. „Ne osećamo se kao da imamo puno informacija.

Drugi stanovnik, koji nije identifikovan, rekao je: „Ne želim da vraćam svoju decu u to“, izvestio je Pitsburg Post-Gazette. „Niko od nas nema novca da potpuno počne negde iznova. Nećemo imati izbora nego da vratimo našu decu na to mesto, i to nije fer.”

Odgovor

Odgovarajući na te izveštaje o izumiranju životinja, Kurt Kollar iz Kancelarije za hitne reakcije Agencije za zaštitu životne sredine Ohaja, rekao je na konferenciji za novinare da se te tvrdnje prate.

„Znali smo na početku ovog incidenta da postoji uticaj na Sulphur Creek i vode države Ohajo. Od tog trenutka, uspeli smo da uspešno kontrolišemo to oticanje i zadržimo vodu i tretiramo je na mestu, zajedno sa robusnim programom uzorkovanja za kvalitet vode“, rekao je Kollar.

U saopštenju za javnost, EPA je napisala da nastavlja da prati kvalitet vazduha oko istočne Palestine.

„Nadgledanje vazduha od kada se požar ugasio nije otkrio nijedan nivo zabrinutosti u zajednici koji bi se mogao pripisati incidentu u ovom trenutku. Na primer, došlo je do nekih prekoračenja PM2,5 vrednosti skrininga, ali to su i uz vetar i niz vetar od mesta iskakanja iz šina, tako da su verovatno imali drugi uzrok“, rečeno je 12. februara. „Stanovnici i dalje mogu da osećaju mirise sa lokacije. Ako osetite simptome, odeljenje za zdravstvo okruga Kolumbija preporučuje da pozovete svog lekara."

„U osnovi smo napali grad hemikalijama kako bismo mogli da otvorimo prugu“, rekao je Sil Caggiano, specijalista za opasne materijale, u intervjuu za VKBN tokom vikenda, misleći na kontrolisane opekotine. Osim vinil hlorida — koji se koristi za proizvodnju PVC-a — Caggiano je primetio da je u vozu bio etilheksil akrilat. Supstanca nije samo kancerogena, već može izazvati peckanje i iritaciju kože i očiju, kašalj i kratak dah.

„Bio sam iznenađen kada su brzo rekli ljudima da mogu da se vrate kući, ali su onda rekli da ako žele da im se domovi testiraju, mogu ih testirati. Više bih voleo da su uradili sva testiranja", rekao je Caggiano za medije.

Moglo bi doći do porasta stope raka u blizini istočne Palestine, primetio je on.

„Postoji mnogo šta ako, a mi ćemo ovu stvar gledati 5, 10, 15, 20 godina kasnije i pitati se: 'Bože, klasteri raka bi mogli da se pojave, znate, voda bi mogla da se pokvari “, rekao je Caggiano.

(Espreso/theepochtimes.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.