PROŠLE NEDELJE SE DOGODILA VELIKA KATASTROFA, A RETKO KO ZNA ZA TO: Meštani uplašeni za svoje ŽIVOTE (VIDEO)
Hiljade stanovnika evakuisano nakon katastrofe, Foto: Printscreen/Twitter/@Imposter_Edits

NE SMEJU DA SE VRATE KUĆAMA?

PROŠLE NEDELJE SE DOGODILA VELIKA KATASTROFA, A RETKO KO ZNA ZA TO: Meštani uplašeni za svoje ŽIVOTE (VIDEO)

Samo 22 tanka da prirodnim tečnim gasom imaju istu količinu energije kao bomba koja je pala na Hirošimu

Objavljeno:

Pet dana nakon što se u Ohaju prevrnuo i eksplodirao voz, koji je prenosio vinil hlorid, nadležne službe su izvele kontrolisano sagorevanje toksičnih hemikalija kako bi se sprečila mnogo opasnija eksplozija.

Hiljade meštana Istočne Palestine (East Palestine), gradića sa oko 5.000 stanovnika, evakuisane su, a zvaničnici su upozorili da bi kontrolisano sagorevanje moglo da stvori oblak fozgena i hlorvodonika širom te oblasti. Fozgen je veoma toksičan gas koji može da prouzrokuje povraćanje i disajne probleme, a korišćen je kao oružje u Prvom svetskom ratu.

Iako niko stradao u nesreći, katastrofa treba da posluži kao primer u slučaju budućih železničkih incidenata. Prema jednoj proceni, 25 miliona Amerikanaca živi u opasnoj oblasti gde prolaze vozovi sa naftom, i da su vagoni iskočili samo nekoliko kilometara istočno, prasnulo bi u centru Pitsburga, a desetine hiljada ljudi bi bile u opasnosti.

Oko 4,5 tona toksičnih hemikalija se prevozi prugom svake godine u SAD, a svakog dana u proseku 12.000 vagona koji prenose opasne materije prolaze kroz gradove i manja mesta.

U regionu Pitsburga je u poslednjih 5 godina zabeleženo osam iskakanja vozova, a godišnje bude 1.700 takvih incidenata širom zemlje.

- Železnice igraju ruski rulet sa Pitsburgom. Mi smo veliki kandidat za velike eksplozije u slučaju iskakanja vozova - rekao je Glen Olkrest, osnivač Grupe za zaštitu Pitsburga od železničkog zagađenja (RPPP).

Uprkos svemu, američko Ministarstvo saobraćaja je 2020. dozovlilo prevoz tečnog prirodnog gasa železnicama bez dodadnih bezbednosnih propisa. Vozovi tako sada mogu da prevoze 100 ili više tankova napunjenih sa 100.000 litara ove supstance. Odluci su se protivili lokalni lideri, sindikati, vatrogasna udruženja i Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju.

Samo 22 tanka da prirodnim tečnim gasom imaju istu količinu energije kao bomba koja je pala na Hirošimu.

Meštani se plaše da se vrate kućama

Voz, koji pripada kompaniji "Norfolk sautern", jednoj od vodećih železničkih operatera, iskočio je iz šina nadomak granice sa Pensivanijom, u blizini sela Istočna Palestina. Sudarilo se 50 vagona, a petina je prevozila opasne materijale.

Akcident se dogodio prošle nedelje, a posledice se i dalje osećaju. Kompozicija je dva dana neprestano gorela, a meštanima koji žive u blizini pruge je rečeno da se evakuišu.

14 tankera je prevozilo vinil hlorid, hemikaliju koja se koristi za PVC, a veoma je otrovan i zapaljiv. Federalna vlada je zabranila 1974. njegovu prodaju u konzervama za kućnu upotrebu. Ukoliko se udahne visok nivo vinil hlorida, može se umreti.

Premeštanje u druge kontejnere nije dolazilo u obzir, pa su se vlasti odučile na sagorevanje.

Meštani su lokalnim medijima poručili da su se uplašili za svoje živote.

- Čak i u zatvorenom prostoru ste mogli da ga osetite i namirišete. Imao sam glavobolju - rekao je jedan meštanin.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci koji pokazuju da je u tamošnjim vodama usledio veliki pomor ribe. Navodno, pojedinci su istakli da su im pomrle sve kokoške koje su posedovali. Mnogi su izgubili svoje kućne ljubimce. Jedan novinar koji je izveštavao o katastrofi je uhapšen.

Uprkos svemu, nadležni tvrde da je sada sve u redu i da se može reči da je vazduh bezbedan kako bi se stanovnici Istočne Palestine vratili svojim kućama. Međutim, mnogi smatraju da je čitavo selo kontaminirano i da nemaju čemu da se vrate jer je i voda zagađena.

Tri lokalca su podnela tužbe protiv "Norfolk sauterna" zbog nemara i izlaganja toksičnim hemikalijama.

Građani su na društvenim mrežama istakli da se u medijima gotovo uopšte i ne govori o ovoj katastrofi i da se time čitava stvar zataškava, a mnogi smatraju da se radi o jednoj od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji SAD.

Inače, "Norfolk sautern", kompanija vredna 55 milijardi dolara, ponudila je Istočnoj Palestini 25.000 dolara pomoći, odnosno 5 dolara po stanovniku.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.