GRČKA HOĆE DA ZABRANI DESNIČARIMA DA IZAĐU NA IZBORE: Vođa NEONACISTA se oglasio iz ZATVORA
Grčka, Foto: Profimedia

zabrana na pomolu

GRČKA HOĆE DA ZABRANI DESNIČARIMA DA IZAĐU NA IZBORE: Vođa NEONACISTA se oglasio iz ZATVORA

Desničari Grčke se bune protiv ove odluke

Objavljeno:

Grčka vlada nastoji da zabrani ekstremno desničarskoj političkoj stranci Grčkoj nacionalnoj partiji, koju predvodi bivši poslanik Ilijas Kasidijaris, koji se nalazi u zatvoru, da učestvuje na parlamentarnim izborima koji se održavaju u aprilu.

Kasidijaris (42), osnovao je Grčku nacionalnu partiju pre dve godine, preneo je AP.

On trenutno služi kaznu od 13 godina i šest meseci zatvora zbog članstva u kriminalnoj organizaciji kao bivši vodeći član Zlatne zore, političke partije neonacističkog porekla povezane sa više nasilnih uličnih napada.

Grčka
Grčkafoto: Profimedia

Parlament je danas objavio predloženi zakonski amandman kojim bi se Kasidijarisova partija diskvalifikovala iz učešća na izborima na osnovu toga što je njen lider osuđen za teške prekršaje i da stranka neće služiti, kako se navodi, „slobodnom funkcionisanju demokratskog ustava“.

Poslanici bi trebalo da glasaju o amandmanu u utorak.

Opozicione stranke podržavaju zabranu, ali je Komunistička partija Grčke opisala kriterijume u amandmanu kao preširoke i otvorene za zloupotrebu u političke svrhe.

Neredi u Grčkoj
Neredi u Grčkojfoto: Profimedia

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Grčka nacionalna partija prešla cenzus od tri odsto potreban da uđe u parlament na parlamentarnim izborima koji će biti održani u aprilu,

U telefonskoj poruci iz zatvora u centralnoj Grčkoj, koja je objavljena na internetu, Kasidijaris je amandman ocenio nedemokratskim.

Podsećamo, pre dve godine bili su masovni protesti u Atini protiv rasizma i fašizma a pogotovo zbog delovanja Zlatne Zore.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.