UHAPŠENI GRČKI EVROPOSLANIK ODBIJA IZRUČENJE: Joanis Lagos treba da služi 13-ogodišnju kaznu zatvora!
Zatvor, Foto: Profimedia

ne želi

UHAPŠENI GRČKI EVROPOSLANIK ODBIJA IZRUČENJE: Joanis Lagos treba da služi 13-ogodišnju kaznu zatvora!

Lagos je juče priveden u Briselu pošto mu je pretnodno Evropski parlament ukinuo imunitet i otvorio put za njegovo slanje u Atninu po evropskom nalogu za hapšenje

Objavljeno:

Grčki evroposlanik Joanis Lagos, bivši član ekstremnodesničarske Zlatne zore, odbio je danas da bude izručen Grčkoj iz Belgije da služi 13-ogodišnju kaznu zatvora kao visoki član kriminalne organizacije, saopšteno je iz kancelarije tužilaštva u Briselu. On je živeo u Briselu gde je bio poslanik u Evropskom parlamentu od kada ga je grčki sud osudio zajedno sa još 17 bivših članova grčkog parlamenta iz ekstremnodesničarske stranke Zlatna zora zbog vodjenja kriminalne organizacije, ili zbog članstva u njoj.

Lagos je juče priveden u Briselu pošto mu je pretnodno Evropski parlament ukinuo imunitet i otvorio put za njegovo slanje u Atninu po evropskom nalogu za hapšenje. On se jutros pojavio pred sudijom u Belgiji.

Iz belgijskog tužilaštva saopšteno je danas da Lagos nije prihvatio da bude predat grčkim vlastima, i da je sudija rešio da mu odredi pritvor. ; Belgijski sud će u roku od 15 dana odlučiti da li Lagos treba da bude izručen Grčkoj. Lagos je, kao i čitavo rukovodstvo Zlatne zore, bio u pritvoru nakon ubistva antifašističkog aktiviste u Atini u septembru 2013. godine. Pušten je na uslovnu slobodu 18 meseci kasnije dok je čekao sudjenje.On je imao parlamentarni imunitet od jula 2019. kada je izabran u Evropski parlament kao predstavnik Zlatne zore koju je nekoliko meseci kasnije napustio.

Lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i većina osudjenih su u zatvoru, ali je drugi čovek te organizacije Hristos Papas i dalje u bekstvu.

Bonus video:

02:27

Dejan Miletić: Povačenje sa vlasti Mila znači ili odlazak u zatvor ili beg iz Crne Gore

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.