UKRAJINA DOBIJA NOVU POMOĆ OD EU: Milioni evra stižu za REŠAVANJE GORUĆEG PROBLEMA!
Zastava EU, Foto: Profimedia

POMOĆ

UKRAJINA DOBIJA NOVU POMOĆ OD EU: Milioni evra stižu za REŠAVANJE GORUĆEG PROBLEMA!

„Na teritorijama koje su oslobodile ukrajinske oružane snage nalazi se velika količina mina i drugih eksplozivnih sredstava.

Objavljeno: 13:06h

Na marginama samita EU-Ukrajina koji se održava danas u Kijevu, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnih 25 miliona evra podrške Ukrajini za deminiranje delova teritorije koje su oslobodile od ruskih snaga.

„Na teritorijama koje su oslobodile ukrajinske oružane snage nalazi se velika količina mina i drugih eksplozivnih sredstava.

Obezbedićemo do 25 miliona evra za podršku naporima deminiranja u ovim ugroženim područjima. Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet“, rekao je Borelj.

Žozep Borelj
foto: Printscreen/RTS

Zaostale mine i eksplozivi predstavljaju opasnost dugo nakon što je agresor bio primoran da se povuče.

„To preti povratku civilnog stanovništva i oživljavanju privrednih aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja i poljoprivrede. Deminiranje je stoga veoma važno kako bi se rekonstrukcija mogla bezbedno odvijati”, objašnjava Savet EU u saopštenju.

Dodatna sredstva koja su danas objavljena uključiće osnovnu opremu za ukrajinske državne operatere protiv mina i podržaće kapacitete ukrajinskih vlasti za upravljanje nacionalnim sektorom koji se bavi uklanjanja mina.

Savet dodaje da kontaminacija zemljišta velikih razmera preti civilnom stanovništvu koje se vraća i onima koji prve reaguju, i ometa korišćenje i obnovu ključne civilne infrastructure i koči povratak ekonomske aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja, trgovine i poljoprivrede.

Savet ponavlja da “akcija još jednom podvlači da će EU stajati uz Ukrajinu onoliko dugo koliko joj je potrebno u suočavanju sa dugoročnim posledicama ruskog agresorskog rata”.

(Espreso/Krstarica/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.