SUMNJIV KINESKI BALON IZNAD SAD: Pentagon ga DRŽI NA OKU!
Pentagon, Foto: EPA/ ERIK S. LESSER

DRAMA

SUMNJIV KINESKI BALON IZNAD SAD: Pentagon ga DRŽI NA OKU!

Ovo nije prvi put da je kineski balon primećen iznad SAD, ali se čini da se ponaša drugačije od prethodnog, rekao je američki zvaničnik za odbranu

Objavljeno:

Vesti da Pentagon prati sumnjivi kineski balon za nadgledanje na nebu iznad kontinentalne SAD izazvale su niz pitanja, a među njima i šta bi tačno mogao da radi.

Američki zvaničnici su rekli da bi putanja leta balona, koji je prvi put primećen iznad Montane u četvrtak, potencijalno mogla da zahvati "broj osetljivih lokacija" i kažu da preduzimaju korake da "zaštite od prikupljanja stranih obaveštajnih podataka".

Međutim, ono što je manje jasno je zašto bi kineski špijuni koristili balon, umesto satelita za prikupljanje informacija, piše CNN.

Ovo nije prvi put da je kineski balon primećen iznad SAD, ali se čini da se ponaša drugačije od prethodnog, rekao je američki zvaničnik za odbranu.

"Izgleda da ovog puta postoji duže vreme i uporniji je nego u prethodnim slučajevima. To je jedan od faktora po kojem se razlikuje od drugih", rekao je on.

Zar špijuni sada ne koriste satelite?

Korišćenje balona kao špijunskih platformi seže u rane dane Hladnog rata. Od tada su SAD koristile stotine njih da nadgledaju svoje protivnike, rekao je Piter Lejton, saradnik na Grifit Azijskom institutu u Australiji i bivši oficir

Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga.

Ali sa pojavom moderne satelitske tehnologije koja je omogućavala prikupljanje obaveštajnih podataka iz svemira, upotreba balona za nadzor je izašla iz mode. Ili barem do sada.

Nedavni napredak u minijaturizaciji elektronike znači da se plutajuće obaveštajne platforme možda vraćaju u moderni komplet alata za špijuniranje.

"Nosivost balona sada može biti manja i baloni mogu biti manji, jeftiniji i lakši za lansiranje od satelita", rekao je Lejton.

Blejk Hercinger, stručnjak za indo-pacifičku odbrambenu politiku na Američkom institutu za preduzetništvo, rekao je da uprkos njihovoj maloj brzini, balone nije uvek lako uočiti.

Prema rečima stručnjaka, baloni mogu da rade stvari koje sateliti ne mogu.

"Sistemi zasnovani na svemiru su jednako dobri, ali su predvidljiviji u svojoj orbitalnoj dinamici. Prednost balona je u tome što se njima može upravljati pomoću kompjutera na brodu kako bi se iskoristile prednosti vetra i što se mogu dizati i spuštati u ograničenom stepenu. To znači da mogu da lutaju u ograničenoj meri", rekao je Lejton.

Šta bi balon mogao da špijunira?

Prema Lejtonu, kineski balon verovatno prikuplja informacije o američkim komunikacionim sistemima i radarima.

"Neki od ovih sistema koriste izuzetno visoke frekvencije koje su kratkog dometa, mogu da se apsorbuju u atmosferi i da su u liniji vida veoma usmereni. Moguće je da je balon bolja platforma za sakupljanje za tako specifično tehničko prikupljanje podataka od satelita", rekao je on.

Penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, vojni analitičar CNN-a, slaže se sa tim.

"Oni bi mogli da sakupljaju obaveštajne podatke o signalima, drugim rečima, gledaju naš saobraćaj mobilnih telefona, naš radio saobraćaj", rekao je Lejton.

On je dodao da bi obaveštajni podaci prikupljeni balonom mogli da se prenose u realnom vremenu preko satelitske veze nazad u Kinu.

Analitičari su takođe primetili da se u Montani i obližnjim državama nalaze američki silosi za interkontinentalne balističke rakete i baze strateških bombardera.

Američki zvaničnici kažu da su preduzeli mere kako bi osigurali da balon ne može da prikuplja nikakve osetljive podatke. Odlučili su da ga ne obaraju zbog opasnosti po živote i imovinu od padajućih krhotina.

Međutim, dodao je Lejton, ako bi SAD mogle da obore balon na svojoj teritoriji, a da ga ne unište, onda bi balon mogao otkriti neke sopstvene tajne.

(Espreso/Telegraf/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.