MLADI HIRURG U JAVNOST IZNEO SVE I SVAŠTA: Kači na društvene mreže materijal iz operacione sale
Doktor, Foto: PrintScreen/ TikTok/ hand.doc

neverovatno

MLADI HIRURG U JAVNOST IZNEO SVE I SVAŠTA: Kači na društvene mreže materijal iz operacione sale

Treba imati pravu sliku i prave instrumente. Može biti izazovno i nije uvek jednostavno

Objavljeno: 14:39h

Doktor Nik Papas, ortopedski hirurg iz Nju Orlensa, nedavno je počeo deliti svoje operacije na društvenim mrežama i njegovi pratitelji su oduševljeni. Iako većina njegovih operacija šake traje samo oko 30 minuta, sećanja na ono što je video traju celi život.

"Imao sam jednog tipa sa zmijskim ugrizom, zbog čega cela ruka može nateći poput balona", rekao je Pappas za SWNS. "Ubio je zmiju nakon što ga je napala, a sve medicinske sestre su bile uplašene jer je tip imao zmijski ugriz, posudu - i mrtvu zmiju koju je donio sa sobom."

Papas je rekao da je jednom izvukao bodlje morskog ježa iz ruke pacijenta nakon što je osoba pala na jedno od stvorenja - bodlje zarivene do kosti.

Rekao je da je zeznuto kad nekome treba pomoć s šrafom u ruci jer mora slediti određeni protokol pre nego što ga uopšte pokuša iskopati. "Ako je to šraf, moram pronaći gde je ušao i pronaći marku šrafa te isprobati različite odvijače da ga uklonim", objasnio je. “Možda je glava šrafa oštećena ili je šraf zapeo za kost, pa ga umesto toga moram isklesati iz ruke. Treba imati pravu sliku i prave instrumente. Može biti izazovno i nije uvek jednostavno,” dodao je Papas.

'Metke je bolje ne vaditi, osim ako uzrokuju probleme'

Ali, kada su u pitanju metci, rekao je Papas, većinu vremena je bolje ostaviti metke na miru ili ih proveravati tokom vremena - osim ako ne vire iz kože ili je metak pun.

"Uopšteno, hirurzi ne vade metke iz ekstremiteta osim ako ne uzrokuju bol, ako su vrlo površinski, ako su u zglobu ili guraju neurovaskularnu strukturu", istakao je. "Ponekad može biti štetnije pokušati ga izvaditi nego ga samo ostaviti unutra, sve dok ne uzrokuje probleme."

Papas je radio i na na amputaciji prstiju i njihovom ponovnom pričvršćivanju.

“Nečiji palac sam zameni palcem na nozi. Trajalo je 12 sati i može biti vrlo nezgodno jer veličina ne odgovara uvek”, priznao je. “Ako zabrljate i krvne žile ne rade kako treba, to može dovesti do lošeg ishoda. Srećom, ovaj je bio uspešan.”

“Imao sam i pacijenta koji si je sa samurajskim mačem odrezao tri prsta, a trebalo je 10 sati da se ponovno spoje svi živci, tetive i kosti”, zaključio je Papas.

(Espreso/ net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.