SKANDALOZNA IZJAVA BUGARSKOG EVROPOSLANIKA: Osuo paljbu po MAKEDONIJI, da li je moguće da je ovo REKAO?
Angel Džambaski, Foto: Printscreen/Youtube/ ECR Group European Parliament

DRAMA

SKANDALOZNA IZJAVA BUGARSKOG EVROPOSLANIKA: Osuo paljbu po MAKEDONIJI, da li je moguće da je ovo REKAO?

Predlog Pendarovskog da mu se zabrani ulazak u Severnu Makedoniju je očito razbesnelo bugarskog evroposlanika

Objavljeno:

Bugarski evroposlanik Angel Džambaski iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista, za kojeg je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski predložio zabranu ulaska u ovu zemlju, izjavio je danas da je "Makedonija bila i jeste bugarska", a da su Makedonci divljaci koje, kako je rekao, ne treba pustiti u Evropsku uniju.

Predlog Pendarovskog da mu se zabrani ulazak u Severnu Makedoniju je očito razbesnelo bugarskog evroposlanika, pišu skopski mediji, prenosi Tanjug.

On je Pendarovskom poručio da zabranom neće izbrisati istorijsku istinu, da je "Makedonija bugarska, a Severna Makedonija tvorevina Josipa Broza Tita".

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Profimedia

"Istorijska istina je takva, Makedonija je istorijski bugarska a Makedonija bugarska, Severna Makedonija je druga stvar. Da, Makedonija je bugarska, baš me briga šta titoisti misle, Makedonija je bugarska, bila je i biće, istorijski i, naravno, politički. Zato štitimo Bugare, vraćamo veto i ne puštamo te divljake u Evropsku uniju. Živela Bugarska", kaže Džambaski, preneo je skopski portal Alfa.

Čovek koji se, kako se navodi, suočava sa statusom persona non grata u Makedoniji kaže da je vlast u ovoj zemlji bila "genocidna i antibugarska". Prema njegovim rečima, mesto im nije u Evropskoj uniji, već u savezu sa Severnom Korejom i drugim sličnim zemljama.

"Vlada u toj zemlji, Republici Severnoj Makedoniji, je antibugarska, genocidna, podržava i podstiče etničko nasilje, etničko čišćenje, nije joj mesto u Evropskoj uniji. Mesto te države je u nekoj vrsti saveza sa Severnom Korejom i drugim sličnim diktatorskim državama u kojima se juri neki od građana zarad njihovog nacionalnog samoopredeljenja", kazaoje Džambaski.

Angel Džambaski
Angel Džambaskifoto: Printscreen/Youtube/ ECR Group European Parliament

Pendarovski je na sednici Saveta bezbednosti predložio da se Džambaskom i još nekolicini bugarskih nacionalista, koji su najavili da će doći u Skoplje na proslavu rođendana Goce Delčeva, zabrani ulazak u Makedoniju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije još nema odgovora da li će postupiti po predlogu Pendarovskog.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.