POLJSKA POSLALA ZAHTEV NEMAČKOJ: Evo o čemu se radi
Tenkovi, Foto: Profimedia

ZAHTEV

POLJSKA POSLALA ZAHTEV NEMAČKOJ: Evo o čemu se radi

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da zemlje saveznice Ukrajine koje poseduju teške tenkove Leopard mogu da počnu da uvežbavaju za rukovanje njima ukrajinske vojnike

Objavljeno:

Nemačka je primila zvanični zahtev Poljske za isporuku nemačkih tenkova Leopard Ukrajini, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak, a njegov nemački kolega Boris Pistorijus ohrabrio je zemlje koje ih poseduju da počnu na njima da uvežbavaju ukrajinske vojnike.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da zemlje saveznice Ukrajine koje poseduju teške tenkove Leopard mogu da počnu da uvežbavaju za rukovanje njima ukrajinske vojnike iako Nemačka još nije dala formalno odobrenje za njihovu isporuku Kijevu, piše Hina.

"Saopštenjem sam ohrabrio zemlje partnere koji imaju tenkove Leopard spremne za isporuku da počnu da uvežbavaju ukrajinske snage na tim tenkovima", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Berlinu održanoj s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Jens Stoltenberg
foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Nemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala strahujući da bi time mogla da podstakne Moskvu na eskalaciju sukoba.

Vlada u Kijevu želi tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2, jedne od najšire korišćenih zapadnih tenkova, kako bi joj pomogli u probijanju ruskih linija i vraćanju ukrajinskih teritorija pod svoju kontrolu.

Pritisak na Berlin

Berlin je pod snažnim pritiskom nekih od svojih saveznika rekao da je spreman brzo da deluje ako među tim saveznicima postoji konsenzus i istakao da druge članice NATO saveza tek moraju zvanično da zatraže dozvolu za ponovni izvoz tenkova.

Članice NATO-a i SAD nisu na sastanku u Nemačkoj prošle nedelje uverili Berlin da dopusti slanje Leoparda Ukrajini.

Teški i napredni tenkovi poput Leoparda moćno su oružje koje bi trebalo da pomogne Ukrajincima da se odbrane od ruske ofanzive zbog čega Moskva nastoji da izazove podele među ukrajinskim saveznicima u NATO-u i šalje oštra upozorenja da to znači uplitanje NATO-a u sukob.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

"Zemlje koje učestvuju, direktno ili indirektno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njenog tehnološkog nivoa snose odgovornost (za nastavak sukoba)", rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak.

Peskov je poručio da je "ukrajinski narod taj koji će platiti cenu za svu tu pseudo-podršku".

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.