KINEZI I AMERIKANCI RAZGOVARALI: Redak momenat, da li je napravljen KORAK NAPRED?
Dženet Jelen, Foto: Profimedia

ekonomija

KINEZI I AMERIKANCI RAZGOVARALI: Redak momenat, da li je napravljen KORAK NAPRED?

Ovo je redak susret visokih zvaničnika kineske i američke vlade

Objavljeno:

Ministri finansija SAD i Kine, Dženet Jelen i Liu He razgovarali su danas u Cirihu o naporima da se rukovodi razlikama i "spreči da konkurentnost dovede do sukoba" dve strane.

Ovo je redak susret visokih zvaničnika kineske i američke vlade.

Liu je potvrdio spremnost da se radi na iznalaženju "zajedničkog jezika" Kine i SAD.

"Bez obzira na to kako se okolnosti menjaju, uvek treba da održavamo dijalog i razmenu", rekao je on.

Sastanak je održan u trenutku kada se američka i kineska ekonomija bore sa različitim, ali isprepletenim izazovima u oblasti trgovine, tehnologije, piše AP.

"Iako imamo oblasti u kojima nismo saglasni, ne bi trebalo da dozvolimo da nesporazumi, posebno oni koji proizilaze iz nedostatka komunikacije, nepotrebno pogoršavaju naše bilateralne ekonomske i finansijske odnose", rekla je Jelen.

Ona je dodala da dve zemlje imaju odgovornost da upravljaju razlikama i spreče da konkurentnost izazove bilo šta blizu sukoba.

Kineska privreda oporavlja se od trogodišnjeg strogog paketa mera kako bi se suzbila zaraza korona virusa, a SAD se polako oporavljaju visoke inflacije. Na globalno tržište utiče i rat u Ukrajini, oko kog Kina i SAD imaju delimično oprečne stavove.

Današnji razgovori su nastavak sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i kineskog Si Đinpinga na marginama samita Grupe 20 na Baliju u Indoneziji u novembru.

Dva lidera saglasila su se tada da će delegirati svojim visokim zvaničnicima rad na oblastima potencijalne saradnje, uključujući borbu protiv klimatskih promena i održavanje globalne finansijske, zdravstvene i prehrambene stabilnosti.

Podsećamo, Liu He već je govorio o značaju stabilnosti pravednog međunarodnog ekonomskog poretka.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.