KO JE NOVI MINISTAR ODBRANE NEMAČKE? Slovi za iskusnog političara, evo šta je Šolc rekao za NJEGA
Boris Pistorijus, Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

NEMAČKA

KO JE NOVI MINISTAR ODBRANE NEMAČKE? Slovi za iskusnog političara, evo šta je Šolc rekao za NJEGA

Pistorijus je iskusan političar ali opozicija mu zamera neiskustvo u radu sa Bundesverom

Objavljeno:

Novi nemački ministar odbrane biće Boris Pistorijus, saopštila je danas vlada u Berlinu.

Socijaldemokrata Pistorijus, ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije od 2013, zameniće na mestu ministra odbrane Kristinu Lambreht koja je u ponedeljak podnela ostavku.

Ona je bila ne meti višemesečnih kritika u vezi sa slanjem oružja Ukrajini i u trenutku kada saveznici sve glasnije zahtevaju da Nemačka poveća vojnu pomoć Ukrajini.

Kancelar Olaf Šolc rekao je da je Pistorijus iskusan i kompetentan političar na polju javne uprave i bezbednosti.

"Pistorijus je sa svojom kompetencijom, upornošću i srčanošću prava osoba za sprovođenje procesa reformi kroz koje Bundesver trenutno prolazi", rekao je Scholz.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Ko je novi ministar?

Pistorijus slovi za iskusnog političara koji je svojim delovanjem bio poznat i izvan svoje savezne pokrajine. Izbor 62-godišnjeg Pistorijusa deluje kao iznenađenje zbog toga što se očekivalo da zbog pravilne zastupljenosti unutar kabineta na čelo ministarstva odbrane opet dođe žena.

Opoziciona Demohrišćanska Unija CDU/CSU je kritikovala izbor Pistorijusa, koji se do sada nije bavio odbrambenim pitanjima, prenosi Index.

"Ovim izborom kancelar je pokazao kako ne shvata ozbiljno preokret koji se mora dogoditi u odbrambenom sistemu. Na čelo ministarstva odbrane opet dolazi osoba koje nema kompetencije ni iskustva u radu s Bundesverom", rekao je Johan Vadephul, potpredsednik poslaničkog kluba Unije u Bundestagu.

Mesto ministra odbrane, zbog velikih problema s kojima se nemačke oružane snage bore već godinama, smatra se najnezahvalnijom pozicijom unutar vlade, a ministri na čelu ovog resora po pravilu ne ostaju ceo mandat.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu kancelar Šolc je najavio temeljnu reformu i modernizaciju Bundesvera, za šta je izdvojen fond od 100 milijardi evra.

(Espreso/Telegraf/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.