STJUARDESA HTELA DA ZARADI SA STRANE, PA SE NAŠLA U NEOBRANOM GROŽĐU: Počela da se TRESE, skamenila se od STRAHA
Stujardesa, Foto: Profimedia

nije imala sreće

STJUARDESA HTELA DA ZARADI SA STRANE, PA SE NAŠLA U NEOBRANOM GROŽĐU: Počela da se TRESE, skamenila se od STRAHA

Terezu Vajt nije poslužila sreća u "prljavim radnjama" kao što je slučaj sa drugim koleginicama

Objavljeno:

Prošlog oktobra, Tereza ​​Vajt (41) bivša stjuardesa Mesa erlajnsa, putovala je iz Dalasa za San Dijego, napustila je aerodrom nakon leta i vratila se kasnije tog dana da bi letela iz San Dijega za Boston. Ona, međutim, nije stigla u Boston jer je prilikom bezbednosne provere kod nje pronađeno oko kilogram kokaina. Ovo nije prvi slučaj da stjuardese švercuju razne narkotike ili lekove, a sve zbog privilegija koje imaju kao zaposleni.

– Imate KCM karticu. Skenirate karticu, pokažete ID firme i vozačku dozvolu i odmah prođete. Ponekad postoje nasumični pregledi i onda morate da prođete kroz obezbeđenje kao i svi drugi putnici – rekla je bivša stjuardesa “Mesa erlajnsa” za Njujork Post.

Za Terezu Vajt, ta nasumična inspekcija je bila ključna. Ona sada čeka na izricanje presude nakon što se izjasnila krivom za posedovanje s namerom da distribuira fentanil. Vajt je jedna od onih stjuardesa koje koriste ono što je kancelarija američkog tužioca za južni okrug Kalifornije nazvala privilegijom stjuardesa kao sredstvo za šverc droge.

Stjuardese smatraju da su česta putovanja i slabo obezbeđenje primamljiva kombinacija. Plaćaju ih dileri i koriste svoju privilegiju da deluju kao mule za šverc droge.

– Uobičajeno je da stjuardese krijumčare drogu, ali ih ne hapse često – rekao je za pomenuti list advokat Denis Ring, koji je zastupao osuđenu stjuardesu Maršu Gej Rejnolds.

Aerodrom
Aerodromfoto: Profimedia

Kao što je navedeno u tužbi Okružnog suda Sjedinjenih Država, Vajt je izgledala nesigurno kada je trebalo da prođe kroz skener tela, kroz koji prolaze svi putnici. Nakon što je ušla u skener, počela je da se trese. Imala je dobar razlog da bude nervozna.

Mašina je brzo prepoznala da joj je nešto omotano oko stomaka. Odvedena je u privatnu sobu na pregled, a nakon što je uklonila deo na stomaku, insistirala je da to nije ono što bi obezbeđenje moglo da misli. Ona je rekla da se zapravo radi o živinom omotaču namenjenom mršavljenju.

– Nikada nisam čuo za pakovanje sa živom za mršavljenje. Koliko ja znam, to ne postoji – rekao je specijalista za mršavljenje iz Los Anđelesa dr Ejb Malkin.

Testiranje paketa otkrilo je istinu. U tužbi se navodi da je Vajt pokušala da prokrijumčari oko kilogram i po fentanila. Prema saopštenju Tužilaštva Sjedinjenih Država, Vajt se izjasnila krivom prošlog decembra. Navodi se da je pokušala da iskoristi svoj status stjuardese, poziciju od poverenja, da izvrši zločin. Njena presuda trebalo bi da bude izrečena 24. marta.

Druga bivša stjuardesa pripisala je hvatanje koleginice lošoj sreći i lošem planiranju.

– Verovatno bi izbegla hapšenje da nije bilo te slučajnosti. Takođe, da je paket sa drogom bio u njenom koferu umesto zakačen za telo, verovatno ne bi bila uhapšena – rekla je bivša stjuardesa, prenosi Njujork Post.

Otkriće ovog zločina poremetilo je stvari ostalim stjuardesama koje su na ovaj način švercovale drogu, jer su sada sve učestalije nasumične provere.

– Posle ovog slučaja nikomeni nije svejedno i sve nervira ova situacija. Prolazeći kroz KCM, osiguranje nasumično bira ljude sve vreme. Jedna osoba je uništila svačije privilegije. Mišljenja sam da nije vredno rizika, ovako možete da proputujete ceo svet i uživate u životu – prokomentarisala je jedna stjuardesa.

Slučaj sa kraljicom lepote

Treba naglasiti da ovo nije prvo takvo hapšenje. Kraljica lepote koja je postala stjuardesa za “Džet Blu”, Marše Gej Rejnolds, kako je Njujork post pisao 2016. godine, kada ju je zaustavilo obezbeđenje na aerodromu u Los Anđelesu, skinula je Guči cipele, bacila torbe i pobegla. U njenom prtljagu pronađeno je oko 32 kilograma kokaina, čija je ulična vrednost dva miliona dolara. Nekako je Rejnolds navodno uspela da se ukrca na let za Njujork i da se, po sletanju, sakrije u hotelu Hilton u blizini aerodroma “JFK” pre nego što se predala.

Prema Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država, Rejnolds je u ove zločine umešala Jamajčanina po imenu Gaston Braun. Oni navode da su njih dvoje sarađivali u švercu nedozvoljenih supstanci u šest odvojenih navrata. Prošle godine, Braun je osuđen na skoro 14 godina federalnog zatvora po optužbama koje su uključivale dve tačke za zaveru za posedovanje i distribuciju kokaina.

Mnogi nisu imali sreće

Prošlog novembra, Marselo Čaves i njegov dečko uhapšeni su dok su silazili sa leta Brazil-Majami. Prema vestima Kanala 10 u Majamiju, Robert Brisli iz američke carinske i granične zaštite rekao je da su uhapšeni zbog posedovanja i transporta narkotika. Prema izveštaju, njih dvojica su navodno nosili drogu, uključujući metamfetamin i ketamin, uskladištenu u plastičnim bocama. Čaves i partner priznali su da su uzimali drogu u Brazilu, ali nisu rekli da znaju za ilegalnu robu u njihovom koferu. Sada se bore protiv optužbi za trgovinu drogom.

Međutim, neki su proračunatiji od drugih. Rohan Majers, nekada diler u “Karibian erlajnsu” imao je složenu skalameriju ispod pantalona. Prema krivičnoj prijavi podnetoj 2015. godine, dok je bio na poslu, ispod svoje redovne odeće nosio je kompresionu “spandeks” odeću, koja je imala profilisane umetke koji su sadržali skoro sedam kilograma kokaina.

Kao i Vajt, Majers je završio na neočekivanom bezbednosnom pregledu. Pošto je počeo da se obilno znoji i pognute glave odgovara na pitanja, carinicima je postalo sumnjivo. Majers je priznao da mu je čovek koga je zvao Biga NFI obećao 10.000 dolara po isporuci droge.

Aviokompanije često sankcionišu svoju posadu zbog lošeg ponašanja a samim tim i putnike, ali Tereza je pobednica loše sreće, moramo priznati.

(Espreso/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.